Een ‘vermenselijkt’ virus als kankerdoder (?)

Het genetisch veranderde pokkenvirus zou alleen kankercellen doden en het afweersysteem activeren. Het menselijk gen hNIS codeert voor een ionkanaal waardoor kankercellen zouden kunnen worden bestookt met radioactieve jodium- rheniumisotopen (afb: Imugene)

Het Australische bedrijf Imugene is gestart met klinische proeven met een genetisch veranderd pokkenvirus (Vaccinia), aangeduid met CF33-hNIS, bij kankerpatiĆ«nten met tripelnegatieve borstkanker met uitzaaiingen. Dat virus is genetisch zo veranderd dat het een menselijk gen bevat waardoor het gemodificeerde virus een ‘kankerdoder’ wordt (moet worden). De proefpersonen hebben gemeen dat eerdere behandelingen geen effect meer hadden op de ziekte.
Het veranderde pokkenvirus zou alleen kankercellen aanpakken en gezonde cellen ongemoeid laten. “Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het oncolytische (kankerdodende; as) virus het afweersysteem stimuleert om kankercellen te doden”, stelt onderzoeksleider Daneng Li.. HNIS in de naam van het gemuteerde virus is het mensengen hNIS, een ionkanaal voor natrium en jood.

De methode zou beter werken (actiever zijn) dan andere immuuntherapieƫn, maar voor zover ik weet gaat het om fase I-proeven, waar de veiligheid van de methode moet worden vastgesteld al of niet in combinatie met het antilichaam pembrolizumab. Nog niet bekend is wanneer de volgende twee fasen van de klinische proeven zullen beginnen, maar voorlopig zullen we de eerste jaren nog geen uitsluitsel hebben over de effectiviteit van de pokkenvirusmethode.

Bron: Futura-Sciences

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.