Verdediging hersenkankercellen ontmanteld (?)

Mitochondriën

Mitochondriën

Zoals al vaker in dit blog aangehaald hebben kankercellen allerlei strategieën om te voorkomen dat het afweersysteem het hun moeilijk maakt. Nu hebben onderzoeksters rond Arezu Jahani-Asl van de Canadese McGilluniversiteit ontdekt dat het uitschakelen van het OSMR-gen in kankercellen in de hersentjes van muisjes de vernietiging van die kankercellen aanmerkelijk verbetert.
Een glioom is een hersenkanker die het vaakst voorkomt en wordt aangemerkt als agressief aangezien die moeilijk te bestrijden is. De behandeling is meestal een combinatie van chirurgie, chemo en bestraling, maar het glioom komt vaak weer terug.
De onderzoeksters ontdekten dat het OSMR-gen (of feitelijk het bijbehorende eiwit) de kankercellen weerbaarder maakt door het versterken van de mitochondriën (de ‘krachtcentrales’) van die cellen. Kankercellen hebben voor hun woekervermogen veel energie nodig. OSMR is een eiwit van de interleukinereceptorenfamilie. Interleukines spelen een rol in het afweerproces.

Jahani-Asl: “Om het glioom behandelbaarder te maken moesten we iets vinden om de farmacoresistentie (ongevoeligheid voor medicijnen; as) van de kankercellen aan te pakken. Door het OSMR-gen uit te schakelen stopten we de energieproductie in kankercellen die dus min of meer de hongerdood stierven.” Mij is, overigens, niet recht duidelijk geworden hoe je met deze behandelwijze alleen kankercellen aanpakt, maar ik wil niet uitsluiten dat dat aan mijn leekheid ligt.

Combinatiebehandeling

De onderzoeksters hopen en verwachten dat die gentherapie in combinatie met bestraling een effectieve behandelwijze zou kunnen worden van gliomen. Vooralsnog is dit onderzoek een eerste stap in die richting. Nog bewezen zal moeten worden dat de methode veilig is en dat die ook effect heeft bij mensen. Eer het zover is zijn we wel een aantal jaren verder.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.