De CAR-T-celtechniek is er al een tijdje. Bij die techniek worden de eigen afweercellen, in dit geval dus de T-cellen, genetisch aangepast om, na transfusie in het bloed van de patiënt, bepaalde kwaadaardige cellen aan te pakken. Er lijken zo langzamerhand verschillende technieken ontwikkeld te zijn om allerlei kankersoorten te bestrijden. Nu melden onderzoekers dat ze een manier gevonden hebben om vijf types bloedkankers aan te pakken.
Een beetje vreemd vindt deze leek (=as) het dat de onderzoekers rond https://pennbiotechgroup.org/nils-wellhausen“>Carl June van de universiteit van Pennsylvania als doeleiwit voor de T-cellen CD45 kozen, een receptor die alle bloedcellen (dus ook bloedkankercellen en de afweercellen) hebben.
Om te zorgen dat niet alle bloedcellen worden afgemaakt bewerkten de onderzoekers een klein deel (epitoop) van het CD45-gen, zodat de CAR-T-cellen ze niet herkennen, maar zodat de bloedcellen nog normaal hun werk kunnen doen. Ook de CAR-T-cellen en de gekweekte bloedstamcellen hadden een licht gewijzigde CD45-receptor.
Alleen de cellen met het oude, ongewijzigde CD45, dus ook de kankercellen, worden door de CAR-T-cellen aangepakt. Als ik het allemaal goed begrijp ou dat betekenen dat alle cellen met ongewijzigd CD45 er aan gaan, oftewel al de bloedlichaampjes worden vernieuwd en de kankercellen verdwijnen, is het idee.
“Tot nu toe hadden we geen middelen een gerichte-celtherapie te ontwikkelen dat werkte bij verschillende typen van bloed- en beenmergkankers”, stelt medeonderzoekster Saar Gill, in antwoord op mijn verbazing over de keuze van de CD45-receptor als doelwit. “Er is nu een oplossing voor een belangrijk probleem bij immuunbehandelingen. Voorheen kon je geen receptoren gebruiken die zowel op gezonde als op kankercellen voorkomen.”
Het probleem van de CAR-T-celtechniek is/was dat je een receptor moet zien te vinden die alleen op kankercellen voorkomt en niet op gezonde cellen. Dat betekent dat je vaak maar een enkel (onder)type kanker kunt bestrijden. June: “Deze studie legt het fundament voor bredere aanpak, zodat de CAR-T-celbehandeling bruikbaar is voor alle bloedkankers.”
Bloedstamceltransplantatie
“Het is in feite een bloedstamceltransplantatie in combinatie met een CAR-T-celtherapie”, zegt hoofdauteur Nils Wellhausen. “Het is idee is dat als de genetisch bewerkte cellen worden ingebracht, de CAR-T-cellen de kankercellem doden die normale CD45-receptoren hebben, maar elkaar en ook de nieuwe stamcellen niet doden. De nieuwe (licht veranderde; as) bloedstamcellen maken dan vervolgens nieuw bloedcellen aan.”
De nieuwe aanpak is in celkweken en bij muisjes uitgeprobeerd. Inderdaad vielen de CAR-T-cellen elkaar niet aan, maar die maakten wel korte metten met de kankercellen. In een geval bleken leukemiecellen drie weken na de infusie van de CAR-T-cellen verdwenen te zijn en waren in staat ook twee maanden later nog leukemiecellen uit te schakelen. Voorlopig moet er nog wel wat werk verzet worden alvorens met klinische proeven kan worden begonnen.
Bron: Science Daily