Vaccinontwikkelaars passen de sequentie van bRNA-moleculen al aan om de effecten te verbeteren. Dat molecuul codeert voor eiwitten en die codonoptimalisering moet ervoor zorgen dat die eiwitproductie efficiënter verloopt. Het ki-systeem van Baidu, LinearDesign gedoopt, schijnt dat beter te doen, waardoor het RNA-molecuul, normaal gesproken eenstrengig, deel dubbelstrengig wordt, hetgeen dat molecuul stabieler maakt. Het ki-systeem heeft daar maar een paar minuten voor nodig op een gewone tafelcomputer.
128 keer sterker
De door het ki-systeem ontworpen vaccins haalden antilichaamreacties uit die bij muisjes 128 sterker waren dan met de RNA-vaccins die met de ‘oude’, codonoptimalisering waren ontwikkeld, stelt Liang Huang van Baidu, die overigens inmiddels is verkast naar de universiteit van Oregon. De bewaartijd bij lichaamstemperatuur zou verzesvoudigd zijn. Vooralsnog hebben de onderzoekers de resultaten alleen getest bij coronavaccins en vaccins tegen gordelroos.
Voorlopig zijn de verbeterde vaccins alleen nog maar bij muisjes en kweken van menselijke cellen uitgeprobeerd. Dat wil nog niet onmiddellijk zeggen dat de verbeterde werking ook bij mensen geldt. Mogelijk dat de dubbele strengen het menselijk afweersysteem in stelling zouden brengen zijn een ‘indringer’. Dat zouden klinische proeven bij mensen moeten uitwijzen.
Bron: Nature