Ki-systeem verbetert bRNA-vaccins aanzienlijk

DNA & RNA

Normaal zijn RNA-moleculen enkelstrengig (afb: WikiMedia Commons)

Met behulp van kunstmatige intelligentie hebben onderzoekers van Baidu Research bRNA-vaccins, die onder meer gebruikt zijn bij de bestrijding van het coronavirus, aanzienlijk verbeterd. Zo zijn de door het ki-systeem aangepaste vaccins aanzienlijk effectiever dan eerder ontwikkelde bRNA-vaccins. Hoe stabieler het boodschapper-RNA in het vaccin hoe antilichamen worden aangemaakt om het, in eerder genoemd voorbeeld, het coronavirus de das om te doen. Ook zouden de ki-vaccins niet meer in vrieskisten bij -15°C bewaard hoeven worden.
Vaccinontwikkelaars passen de sequentie van bRNA-moleculen al aan om de effecten te verbeteren. Dat molecuul codeert voor eiwitten en die codonoptimalisering moet ervoor zorgen dat die eiwitproductie efficiënter verloopt. Het ki-systeem van Baidu, LinearDesign gedoopt, schijnt dat beter te doen, waardoor het RNA-molecuul, normaal gesproken eenstrengig, deel dubbelstrengig wordt, hetgeen dat molecuul stabieler maakt. Het ki-systeem heeft daar maar een paar minuten voor nodig op een gewone tafelcomputer.

128 keer sterker

De door het ki-systeem ontworpen vaccins haalden antilichaamreacties uit die bij muisjes 128 sterker waren dan met de RNA-vaccins die met de ‘oude’, codonoptimalisering waren ontwikkeld, stelt Liang Huang van Baidu, die overigens inmiddels is verkast naar de universiteit van Oregon. De bewaartijd bij lichaamstemperatuur zou verzesvoudigd zijn. Vooralsnog hebben de onderzoekers de resultaten alleen getest bij coronavaccins en vaccins tegen gordelroos.

Voorlopig zijn de verbeterde vaccins alleen nog maar bij muisjes en kweken van menselijke cellen uitgeprobeerd. Dat wil nog niet onmiddellijk zeggen dat de verbeterde werking ook bij mensen geldt. Mogelijk dat de dubbele strengen het menselijk afweersysteem in stelling zouden brengen zijn een ‘indringer’. Dat zouden klinische proeven bij mensen moeten uitwijzen.

Bron: Nature

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.