Virus met als lading cellen krijgt die in de hersens

Bloed/hersenbarrière

De bloed/hersenbarrière moet het brein beschermen tegen vreemde indringers (afb: WikiMedia Commons)

Het is een beetje raar verhaal en een uiterst kort persbericht dat verwijst naar een artikel in een niet erg beroemd tijdschrift met als kop: Gentherapie voor herstel hersen-bloedvaten. Onderzoekers rond Servio Ramirez van de Templeuniversiteit zouden er in geslaagd zijn met een bepaald adenoachtig virus als ‘postbode’, AAV-PR genoemd, pericyten (cellen in haarvaten) en gladde spiercellen door de bloed/hersenbarrière hebben geloodst. Die methode zou iets kunnen betekenen voor de vele hersenziektes waarbij de bloedvaten in de hersens worden aangetast, is het idee.
Hersenziektes zoals Alzheimer, Parkinson en multiple sclerose (MS) en problemen met de bloedsomloop in dat orgaan zouden beide een verband hebben met problemen in/van de haarvaten. Die zouden kunnen gerepareerd worden door bepaalde al of niet genetisch aangepaste cellen in de hersens te krijgen.

Probleem is: hoe krijg je die langs de bloed/hersenbarrière, die het brein beschermt tegen vreemde indringers. Kennelijk hebben de onderzoekers zo’n ‘voertuig’ gevonden/ontwikkeld: AAV-PR. De ‘bezorgers’ met hun lading worden ingespoten in proefmuisjes. Een andere ‘bezorger’ AAV9 levert ‘alleen maar’ neuronen en astrocyten af; beide hersencellen.
Die pericyten en gladde spiercellen kwamen ook daadwerkelijk in die kleinere bloedvaten terecht. Of het ook echt hielp die haarvaten te repareren kon ik (=as) niet vinden in het artikel. Overigens waren het menselijke cellen die de onderzoekers met behulp van AAV-PR in de hersens van muisjes wisten binnen te loodsen.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.