Groeifactor neuronen per microcapsule bezorgd

Hersenweefsel van Alzheimerpati

Hersenweeefsel van een (overleden) Alzheimerpatiënt, waarbij de beta-amyloïde=plaques rood zijn ingekleurd. De blauwe stippen zijn de kernen van hersencellen (afb: Matthew Campbell)

Onderzoeksters van, onder meer, het Russische Skoltech hebben microngrote, afbreekbare microcapsules gefabriceerd die een neurale groeifactor (een eiwit) zouden kunnen afleveren aan de hersens. Daar zou dat eiwit ervoor kunnen zorgen voor de stimulering van de groei. De onderzoeksters hebben de capsules uitgeprobeerd op een kweek van hippocampuscellen. De vraag blijft of die daadwerkelijk de hersen/bloedbarrière kunnen ‘doorbreken’.
Veel hersenziektes zouden het gevolg zijn van een tekort aan die (neurale) groeifactoren in de hersens. Die eiwitten zorgen ervoor dat neuronen groeien en in leven blijven maar soms ook dat ze zich vermenigvuldigen (al is dat laatste nog steeds een heet discussiepunt). Onderzoek aan Alzheimer en Parkinson zou hebben aangetoond dat groeifactoren daarbij een gunstige rol zouden kunnen spelen.
Toedienen van die eiwitten is echter lastig vanwege de hersen/bloedbarrière die het brein beschermt tegen vreemde indringers. Ook zou de toediening heftige bijwerkingen kunnen veroorzaken. Gebruikmaken van (kreupele) virussen bij wijze van gentherapie zou betekenen dat die behandeling niet kan worden gestopt als die eenmaal begonnen is, hetgeen ook averechts kan uitwerken.

Olga Sindejeva en Gleb Soechokoerov en collega’s van Skoltech en de Queen Mary-universiteit in Londen ontwikkelden voor de afgifte in de hersens van de neurale groeifactor (NGF) microncapsules (2 tot 3 µm). De capsules bestaan uit poly-l-arginine (een polyaminozuur) en dextraan (een polysaccharide). Die biologische polymeren worden in dunne laagjes opgebracht.
Uit eerder onderzoek was gebleken dat die capsules worden toegelaten in levende systemen (muisjes). Soechoroekov: “Die laag-voor-laaginkapseling is op de eerste plaats veelzijdig. Die biedt de mogelijkheid de schil verschillende taken te laten uitvoeren met een andere lading. Die techniek wordt, anders dan veel andere inkapseltechnieken, uitgevoerd in water dat volledig compatibel is met kwetsbare moleculen als peptiden, eiwitten en vooral groeifactoren.”

Ratten

Voor hun proeven gebruikten de onderzoeksters kweken van hippocampuscellen van ratten. Daar bleken de capsules hun vracht meestal netjes af te leveren. Die groeifactoren leverden in die cellen ook hun bijdrage aan de groei. Ook vergrootte de groeifactoren het aantal uitlopers van die cellen, bedoeld voor verbinding met andere hersencellen. Aan die uitlopers kwamen ook synapsen (contactpunten tussen de uitlopers van verschillende cellen). Als dat in het echt zo zou werken dan zou zo’n behandeling hersenziektes ten goede kunnen keren, is de gedachtegang van de onderzoeksters.
Soechoroekov: “De eigenschappen van die capsules kunnen worden aangepast aan de toepassing. De biocompatibiliteit, capsuleafbraak en gestuurde afgifte (van de groeifactoren; as) worden bepaald door de keus van de polymeren van de microncapsule. Het is ook mogelijk die afgifte te sturen met externe prikkels zoals ultrageluid, laserlicht of een magnetisch veld.”
De onderzoeksters willen hun techniek uitproberen (ik neem aan op proefdieren; as) om een snel herstel te verwezenlijken na beschadiging van hersenweefsel. Ander onderzoek zou al hebben aangetoond dat andere groeifactoren zoals die voor bindweefselcellen ook nuttig werk zouden kunnen verrichten.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.