Een medicijn tegen corona en tegen kanker (?)

HA15

Helpt HA15 (zie plaatje) ons af van corona en kankers? (afb: medchemexpress.com)

Het lijkt haast onmogelijk, en misschien is het dat ook wel, maar een onderzoekster van een toch niet misselijke universiteit (die van Zuid-Californië) zou, met hulp van collega’s, een middel hebben gevonden dat zowel het coronavirus onschadelijk zou maken als werkzaam zou zijn tegen veel kankers, terwijl die ziektes ogenschijnlijk weinig met elkaar overeenkomstig hebben (behalve het misbruik van DNA).
Het eiwit GRP78 gebruiken cellen als ze het moeilijk hebben. Dat eiwit zorgt ervoor dat de eiwitten die de cel aanmaakt de juiste structuur hebben. Het coronavirus maakt daarvan gebruik om zijn RNA (corona is een RNA-virus) te (laten) kopiëren.
Over wat GRP78 daarbij precies doet zijn de geleerden het nog niet eens. Zou dat virus zonder dat eiwit niet aan zijn ‘gerief’ komen? Als dat wel zo is dan is dat een prima aangrijpingspunt voor bestrijding.
Om op die vraag een antwoord te krijgen, deden onderzoeksters proeven met kweken van longcellen. Ze gebruikten boodschapper-RNA dat GRP78 blokkeert. Het bleek dat die cellen, bedreigd door het virus, dan minder virus-RNA aanmaakten en dat de besmetting minder goed werd overgebracht aan buurcellen.
“Het lijkt er sterk op dat GRP78 essentieel is voor het virus”, zegt Amy Lee. Ook proeven met, besmette, muisjes leken daar op te wijzen. Die werden behandeld met een relatief simpele verbinding die wordt aangeduid met HA15.

In een ander artikel beschrijven Lee en haar, voornamelijk, Chinese collega’s dat dat HA15 ook effect heeft bij kankers. Daar ‘hindert’ HA15 een gemuteerd KRAS-gen (of eerder het daarbij behorende eiwit KRAS), dat een grote rol speelt in veel kankersoorten. Al in 2020 werd de aandacht gevestigd op de kankerwerende eigenschappen van die verbinding. Toen toonden Chinezen al aan dat HA15 kankercellen de dood in drijft.

Meer onderzoek

Dat lijkt allemaal erg opwindend, zoals Amerikanen dat vaak noemen, maar Lee en haar collega’s benadrukken dat er nog wel het een en ander zal moeten worden onderzocht. Het gaat, stellen ze, nog ‘alleen maar’ over simpele bewijzen van een principe. Er moet nog wel het een en ander gedaan worden om aan te tonen dat HA15 niet alleen werkzaam is, maar ook veilig is te gebruiken.

Dan volgen nog de klinische proeven. Pas als fase III een positief resultaat oplevert kan HA15 worden voorgelegd aan de autoriteiten met een verzoek tot toelating tot de klinische praktijk. Dat is niet in weken geregeld, maar eerder in jaren.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.