Onderzoekers vinden veel genen die herstel zenuwcellen voorkomen

Netvliescellen

Netvliescellen (RGC) van muisjes werden opzettelijk beschadigd mbv lichtimpulsen (ONC) (afb: Cell Reports)

Cellen in het centrale zenuwstelsel (hersens, ruggenmerg) herstellen na beschadiging niet of nauwelijks, wel in het perifere zenuwstelsel. Waarom is een groot vraagteken, maar onderzoekers zijn nu tientallen genen op het spoor die helpen dat ‘verbod’ te handhaven, althans bij muisjes.
Al vele jaren wordt er gezocht naar de oorzaken van dat ‘verbod’. Onderzoekers van de Amerikaanse Yale-universiteit hebben bij muisjes nu zo’n veertig genen kunnen ontdekken die actief betrokken zijn met het onderdrukken van het herstel van zenuwcellen. Als ze een van die genen verwijderden dan bleken de uitlopers (axonen) van beschadigde oogzenuwcellen daartoe wel in staat. De proefdiertjes waren opgezadeld met een vorm van groene staar (glaucoom).
“Dat opent een nieuw hoofdstuk in het regeneratieonderzoek”, zegt hoofdonderzoeker Stephen Strittmatter. Hij en andere onderzoekers hadden de afgelopen jaren een handvol genen kunnen aanwijzen die bij het voorkomen van het herstel betrokken zijn. Met de opkomst van RNA’s om genen te deactiveren en met de nieuwe genoombewerkingstechnieken is het mogelijk geworden om hun zoektocht aanzienlijk uit te breiden.

Strittmatter en de zijnen hadden zo’n vierhonderd kandidaatgenen op het oog, zich baserend op eerder onderzoek aan celkweken. Ze konden aantonen dat tien daarvan direct van invloed zijn op het axonherstel in het centrale zenwustelsel bij muisjes. Een van die veertig genen codeert voor interleukine-22, een ‘regelaar’ van het afweersysteem. Als dat werd verwijderd dan veranderde de activiteit van veel genen die bij het herstel van zenuwcellen betrokken zijn (tenminste als die betrekking hebben op oogzenuwcellen)

Elders

De onderzoekers gaan nu kijken of het veranderen of blokkeren van deze veertig genen iets verandert aan het herstelvermogen van neuronen die beschadigd raken door, bijvoorbeeld, een beroerte, hersenschade of ruggenmergbeschadigingen, stelt Strittmatter.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.