Lecanemab lijkt niet het aangewezen medicijn: tweede dode bij Alzheimerproeven

Rudolph Castellani

Rudolph Castellani (afb: NW-universiteit)

Lecanemmab leek Alzheimerpatiënten enige ‘verlichting’ te brengen maar inmiddels zijn bij proeven met dat (veronderstelde) medicijn al twee doden gevallen. De laatste dode is een 65-jarige Alzheimerpatiënte die, hoogstwaarschijnlijk ten gevolge van de Alzheimerbehandeling een hersenbloeding gekregen en aan de gevolgen daarvan is overleden. Eerder was al het overlijden van een 80-jarige man gemeld die met lecanemab werd behandeld in dezelfde klinische proef.
Het overlijden heeft volgens de door de echtgenoot van de overledene ingeschakelde onderzoekers hoogstwaarschijnlijk te maken met de de vele ophopingen (plaques) van beta-amyloïde rond de bloedvaten in de hersens.
Bij beide overleden proefpersonen was dat het geval. Dat zou voor de helft van alle Alzheimerpatiënten gelden.
Door de hersenbloeding te behandelen met stolselverwijderaar tPA zouden de bloedvaten geknapt zijn. Rudolph Castellani, een van de twee onderzoekende artsen, stelde dat de beroerte en de dood een direct gevolg zijn van de behandeling. “Als de patiënt geen lecanemab had gekregen leefde ze nog.”

Eisai, de ontwikkelaar van lecanemab samen met Biogen, wilde geen commentaar leveren op de doodsoorzaak van de 65-jarige. “Alle beschikbare veiligheidsinformatie wijst er op dat de lecanemabtherapie geen verhoogd risico op overlijden geeft”, laat het bedrijf weten.

Volgens plan zou Eisai deze week de eerste gedetailleerde resultaten verstrekken van de fase III-proeven (de laatste voor het verzoek om toelating tot de medische praktijk). Die betrof betrof 1800 patiënten met Alzheimer in diverse vorderingstadia. Er werd met grote gretigheid uitgezien naar de resultaten van die proef.

Bron: Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.