Ki-systeem ontwerp DNA om de genactiviteit te sturen

DNA-sequentie biergist (

Een DNA-sequentie van biergist waarmee het ki-systeem werd getraind (af: Chalmersuniversiteit)

De meeste nieuwe medicijnen zijn eiwitten+, maar het is nogal lastig (en dus duur) die te maken. Nu hebben onderzoekers van de Zweedse Chalmersuniversiteit een stuk DNA in elkaar gezet waarmee die productie een stuk makkelijker en sneller wordt (zou kunnen worden).“Eerst ging het over het lezen van de code in DNA”, zegt Aleksej Zelezniak. “Nu zijn we er in geslaagd eigen DNA te ontwerpen dat de exacte instructies bevat om de hoeveelheid van het aangemaakte eiwit de bepalen.”
Het punt was om de genactiviteit op te voeren, want tijd schijnt nog steeds geld te zijn. De onderzoekers hebben daarvoor de hulp ingeroepen van kunstmatige intelligentie. Tja, kun je dan nog wel van een wetenschappelijke prestatie spreken als het ki-systeem het moeilijke werk laat doen?
Medeonderzoeker Jan Zrimec voert ter verdediging aan dat DNA een ongelooflijk lang en ingewikkeld moelcuul (en toch maar opgebouw uit vier verchillende bouwstenen). “Het is nogal een werk omdat te veranderen en te kijken wat er gebeurt en vervolgens weer te veranderen enzovoort. Het is veel effectiever”, zegt de onderzoeker, “om een ki-systeem de principes bij te brengen van navigeren op DNA. Anders hadden we er jaren over gedaan waar we nu weken en dagen over doen.”

‘Slachtoffer’ (‘proefier’) was een biergist. Die heeft cellen die lijken op zoogdiercellen. De volgende halte zullen mensencellen zijn.

Jaren

Zelezniak: “Eiwitgeneesmiddelen voor complexe ziektes of voedingseiwitten kosten veel tijd om te ontwikkelen en zijn daardoor duur. Soms is die ontwikkeling zo duur dat je die kosten er nooit uit kan krijgen. Met onze technologie kan dat allemaal veel efficiënter en goedkoper.”

Bron: phys.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.