Eindelijk: achilleshiel alle kankercellen ontdekt (?)

Celdeling

Normale celdeling (boven) in vergelijking met een deling van een cel met een ongewoon aantal chromosomen. Vlnr: beelden van een cofocale microscoop met DNA (groen), het miotische spoelfiguur (rood) de aanwezigheid van KIF18A en al de ‘ingrediënten tezamen. De schaal is 10 micron (afb: Sara Bernhard, TU Kaiserslautern)

Ik meld dit met grote terughoudendheid, want DE GROTE DOORBRAAK is al vaak genoeg aangekondigd (en nog steeds niet verwezenlijkt: het universele medicijn voor kanker, alle kankers. Al vele jaren wordt er gezocht naar de achilleshiel van alle typen kankercellen.  Tot nu nu toe is die nog niet gevonden (als die er al is). Nu doen onderzoekers in de VS weer een gooi: het eiwit KIF18A zou kandidaat zijn.
De onderzoekers gingen niet over een nacht ijs. Jason Stumpff van de universiteit van Vermont heeft zich, samen met wisselende collega’s, al meer dan twintig jaar beziggehouden met onderzoek naar celdeling en hoe fouten bij die deling kunnen leiden tot ziektes zoals kanker. In zijn recentste onderzoek richtte hij zijn aandacht op KIF18A, een eiwit die daarin een belangrijke rol speelt.
Nu hebben Strumpff en de zijnen aangetoond dat kankercellen, waaronder die van de agressieve soort, afhankelijker zijn van dat eiwit voor de groei dan normale, gezonde cellen. Daarmee, zo is die redenering, is KIF18A een belangrijk doelwit voor de bestrijding van kanker in al zijn diversiteit. Bij tripel-negatieve borstkanker en darmkanker zou dat in ieder geval zijn aangetoond.

Samenwerking

Strumpff c.s. besloot dat resultaat zo snel mogelijk openbaar te maken. Dat leidde tot een internationale samenwerking met onderzoeksgroepen in Israël en Boston. Elke groep onderzocht genen die nodig zijn voor de groei van kankercellen met een ongewoon aantal chromosomen (zoals vaker voorkomt bij kankercellen) om een ‘doelwit’ te vinden voor de behandeling van kanker (alle kankers). Strumff is deskundig op het gebied van celdeling. In Tel Aviv onderzochten ze aneuploïdie, het verschijnsel dat het aantal chromosomen in een cel verandert bij celdeling. Aan de universiteit van Boston keken ze naar duplicatie van het genoom (dubbel aantal chromosomen in een dochtercel).

De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat in alle gevallen KIF18A een grote rol speelde. Hun onderzoek leverde drie publicaties op in Nature en Nature Communications, waarmee de weg zou zijn geopend naar een ‘allesomvattend’ kankermedicijn. Hoe dat er uit ziet en of dat als het er is ook daadwerkelijk moet nog worden uitgezocht. Er is nog een lange weg te gaan…

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.