‘Lekke’ bloed/hersenbarrière oorzaak van o.m. schizofrenie?

bloed/hersenbarrière

Bloed/hersenbarrière (afb: WikiMedia Commons)

Onderzoekers van, onder meer, de universiteit van Pennsylvania denken schizofrenie en mogelijke andere hersenaandoeningen een gevolg zouden kunnen zijn van een ‘lekke’ bloed/hersenbarrière.
De bloed/hersenbarrière zorgt ervoor dat er zo min mogelijk ongerief in het centrale zenuwstelsel kan komen. Dat geldt ook voor het afweersysteem, dat bij zijn genezende werking ontstekingen veroorzaakt en die zouden dat mooie systeem danig kunnen verstoren. Onderzoekers rond Jorge Iván Alvarez denken dat een niet goed functionerende bloed/hersenbarrière wel eens de (mede)oorzaak zou kunnen zijn van schizofrenie en misschien ook wel van andere neuropsychiatrische aandoeningen.
“Onze hypothese was dat als de afweerfunctie van de bloed/hersenbarrière is verstoord de daardoor ontstane ontstekingen invloed kunnen hebben op het centrale zenuwstelsel.”
Het begon allemaal met een lezing die Alvarez gaf over de bloed/hersenbarrière, zijn onderzoeksveld. Na de lezing kwam Stewart Anderson van het kinderziekenhuis in Philadelphia naar hem toe die zich bezighield met een zeldzame ziekte die het gevolg was van het ontbreken van een stuk van chromosoom 22, aangeduid met 22qDS. Zo’n kwart van de mensen met dat mankement werden schizofreen. Dat verhaal gaf de aanzet voor onderhavig onderzoek.

Eerst gingen de onderzoekers aan de gang met stamcellen van 22qDS-patiënten. Die lieten ze rijpen tot endotheelcellen van de bloed/hersenbarrière (dat ik nu maar afkort tot b/hb). Die vergeleken ze met kweken van endotheelcellen van gezonde donoren. De 22qDS-endotheelcellen waren ‘doorlaatbaarder’ dan de gezonde endotheelcellen. Proeven met muisjes bevestigden die conclusie.
De b/hb houdt een strenge controle op welke cellen en stoffen de hersens (of eigenlijk het centraal zenuwstelsel) binnenkomen. Het bleek dat de verstoorde endotheelcellen van de 22qDS-patiënten minder streng waren voor afweercellen en voor moleculen die ontstekingen veroorzaken dan de gezonde endotheelcellen. Ook hier weer werd die conclusie door proeven met muisjes bevestigd.

Hersenontstekingen

Dat zou een aanwijzing te meer zijn dat schizofrenie en andere neuropsychiatrische aandoeningen, deels, een gevolg zijn van hersenontstekingen. Alvarez: “25% van de 22qDS-patiënten ontwikkelen schizofrenie. Het is mogelijk dat dit mechanisme ook werkt bij idiopathische (andere vormen van; as) schizofrenie. Als je die 22q-patiënten nauwkeurig onderzoekt, dan blijkt 80% een of andere vorm van een geestelijke aandoening te hebben. Deze conclusies kunnen wellicht ook voor andere ziektes gelden.”

Alvarez en de zijnen willen nu gaan uitzoeken welke processen een rol spelen bij de grotere doorlaatbaarheid van de b/hb. Daarbij willen ze ook aandacht besteden aan de stercellen (astrocyten), die normaal gesproken de barrièrefunctie van de b/hb verbetert. Als ontstekingen de (mede)oorzaak van hersenziektes zijn dan zouden die te bestrijden zijn door het aanpakken van de afweerreactie, denkt Alvarez.

Bron: Science Daily

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.