Dieren gefokt met al ‘genschaar’ Cas9 in al hun cellen

Varkens en kippen met Cas9

Deze varkens en kippen hebben genschaar Cas9 in al hun cellen. Lekker handig voor het genonderzoek (afb: PNAS)

Bij het biomedisch onderzoek spelen genetisch veranderde proefdieren een grote rol. Vaak worden daar muisjes voor gebruikt omdat die zou ‘handig’ te fokken en te houden zijn (en niet te veel rommel geven bij het opruimen). De voorspellende kracht van proeven met muisjes is lang niet een op een te vertalen naar mensen. Proeven met varkens zouden meer ‘zeggingskracht hebben, maar het duurt veel langer om varkens te fokken (en te houden) en het schijnt nogal lastig te zijn die genetisch te veranderen. Geen nood, dan fokken we toch gewoon varkens (en kippen?) met een genschaar in hun cellen? Zo bedacht zo gedaan. Ik (=as) vind het iets zieks hebben. 
CRISPR/Cas9 is inmiddels een begrip geworden. Daarmee kun je het DNA van cellen veranderen. Onderzoeksters rond Beate Rieblinger van de tu München hebben nu varkens en kippen gefokt met de genschaar Cas9 in al hun cellen. Dan hoef je alleen nog maar het gids-RNA in de cellen te brengen om een bepaald deel van het DNA te kunnen bewerken. Daar zijn ze zo’n drie jaar mee bezig geweest.
Volgens de onderzoeksters ontwikkelden de Cas9-varkens en kippen zich normaal en ze waren vruchtbaar. Om te kijken of hun aanpak werkt deden ze wat vingeroefeningen met genveranderingen. Alleen het gids-RNA toevoegen was voldoende om in een aantal0 cellen het genoom te veranderen. De aanwezigheid van Cas9 in alle cellen zou het proces van genoombewerking vereenvoudigen en versnellen. Ik stel me steeds die arme varkens voor en vooral de grote hoeveelheid dier die die met zich meebrengen. Tien dode varkens is toch heel wat anders dan tien dode muisjes. En wat is de ‘zeggingskracht’ van proeven met kippen (of snap ik er nu helemaal niks meer van?)?

Bron: bdw

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.