Maakt één gen de mens zo uitzonderlijk?

Hersenkweek chimpansee

Een hersenorganoïde gekweekt uit stamcellen van de chimpansee van zo’n 3 mm. De hersenstamcellen zijn rood, groen zijn hersenstamcellen met het ARHGAP11B-gen van de mens (afb: DPZ)

Het ARHGAP11B-gen zouden alleen mensen hebben. Het eiwit waarvoor dat gen codeert heeft een belangrijke rol in de ontwikkeling van de neocortex. Daar zouden onze geestelijke vaardigheden vandaan komen. Onderzoekers in Duitsland onderzochten wat dat gen doet in weefselkweken van chimpanseehersens.
Onderzoekers van het Duitse primatencentrum, van het Leibnitzcentrum voor primatenonderzoek, het Max Planckinstituut voor moleculaire celbiologie en genetica en het Hectorinstituut voor hersenonderzoek wilden weten wat dat gen en het bijbehorende eiwit voor een effect hebben op hersens van chimpansees, de evolutionair gezien naaste verwanten van de mens. Aangezien het ethisch niet verantwoord wordt geacht die proeven op bij levende apen te doen. kweekten de onderzoekers uitgaande van stamcellen hersenweefsel van mensen- en van chimpanseecellen, waarbij het chimpansee-DNA werd ‘verrijkt’ met het ARHGAP11B-gen.
In het hersenweefsel van chimpanseecellen leidde dat tot een versterkte groei en tot de ontwikkeling van meer hersencellen waarvan men aanneemt dat die de mensen zo ‘slim’ hebben gemaakt. Als in de menselijke cellen het ARHGAP11B-gen werd uitgeschakeld dan ‘degenereerde’ dat weefsel tot het niveau van chimpansees. Het lijkt er dus op dat ARHGAP11B de aap tot mens gemaakt hebben, denken de onderzoekers.

“Eerder onderzoek had al aangetoond dat ARHGAP11B het primatenbrein kan vergroten”, zegt Wieland Huttner van het Max Planckinstituut. “Het was alleen niet duidelijk hoe groot de rol van ARHGAP11B was in de evolutionaire vergroting van de neocortex van de mens.
“Ons onderzoek toont aan dat het gen in chimpansee-organoïden een vergroting van het aantal relevqnte hersenstamcellen en toename van die neuronen die een belangrijke rol spelen in de uitzonderlijke geestelijke vermogens van mensen veroorzaakt”, zegt medeonderzoeker Michael Heide van het primatencentrum.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.