Puntmutatie in duister-DNA zou kanker veroorzaken (?)

Kankerspecialist Lincoln Stein

Lincoln Stein (afb: OICR)

Onderzoekers in Canada denken te weten dat een puntmutatie in het troep-DNA, schijnt tegenwoordig duister-DNA genoemd te worden, kanker zou kunnen veroorzaken. Die mutatie zou iets hebben te maken met de vorming van boodschapper-RNA bij het afschrijven het genoom. Ik vraag me, als oprechte leek op elk terrein, af hoe serieus die ontdekking is. Het zou gaan om diverse typen kanker. De onderzoekers hebben het dan meteen heel optimistisch over een nieuwe manier om kanker aan te pakken…. Hoe dan ook, deze ontdekking lijkt te illustreren hoe weinig we nog van deze materie weten.
Niet-coderend DNA (het duistere of troep-DNA) beslaat het overgrote deel (98%) van het genoom. Slechts 2% van het DNA codeert voor eiwitten, de werkpaarden van een leven organisme. “Niet-coderend DNA is berucht omdat het lastig te bestuderen is”, zegt Lincoln Stein van het kankerinstituut in Ontario. “Het wordt vaak over het hoofd gezien omdat het niet codeert voor eiwitten. Door deze delen zorgvuldig te analyseren ontdekten we een verandering in een letter (=nucleotide; as) van het DNA dat de oorzaak kan zijn voor verschillende kankersoorten. Daarmee zouden we een mechanisme hebben dat we kunnen aanpakken in de strijd tegen de ziekte.”
De puntmutatie, U1-snRNA gedoopt, zou de vorming van RNA kunnen verstoren en daarmee de transcriptie (het kopiëren) van ‘kankergenen’ en de daarop volgende eiwitvorming. “Onze onverwachte ontdekking opent nieuwe wegen om deze kankers te bestrijden die moeilijk te behandelen zijn en een hoog sterftecijfer hebben”, zegt medeonderzoeker Michael Taylor. “We vonden dat met die typefout in het DNA de daardoor ontstane kankercellen honderden veranderde eiwitten hebben die we aan kunnen pakken met de huidige immuuntherapiëen.”

U1-snRNA

De U1-snRNA-mutatie werd gevonden bij patiënten met bepaalde vormen van hersenkanker. De mutatie werd ook gevonden in het troep-DNA van patiënten met chronische lymfatische leukemie, bij volwassenen de meest voorkomende vorm van leukemie (bloedkanker), evenals bij de meest voorkomende vorm van leverkanker. Het onderzoek resulteerde in twee artikelen in Nature: https://www.nature.com/articles/s41586-019-1651-z en https://www.nature.com/articles/s41586-019-1650-0

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.