DNA-achtig medicijn getest bij kankerpatiënten

dSlim-molecuul MGN1703

dSlim is de handelsnaam voor de DNA-achtige moleculen, zoals MGN1703, waarmee het Duitse bedrijf Mologen AG experimenteert. (afb: Mologen AG)

Een experimenteel medicijn dat bestaat uit een enkelstrengige oligonucleotide, zeg maar een kort stukje ‘half’ DNA, dat de aanduiding MGN1703 heeft gekregen, zou het afweersysteem aanzetten zich tegen allerlei ontstekingen en tegen kankercellen te vechten zonder dat dat bijwerkingen zou geven, zo concludeerden Duitse en Spaanse onderzoekers op basis van muisproeven. Het middel zou al in klinische proeven worden getest op patiënten met verschillende soorten kanker.

Het niet gemethyleerde DNA-achtige molecuul bestaat uit nucleotiden, de bouwstenen van DNA. Het molecuul bevat twee lussen waar cytosine bindt aan zijn tegenpool guanine, een constellatie die vaak bij bacteriën en virussen wordt aangetroffen die een gevaarsignaal versturen naar de menselijke afweercellen. Cytosine en guanine zijn twee van de vier ‘letters’ van DNA (C, G, T en A). Deze signaalstoffen binden zich aan een receptor (TLR9) die een ‘waterval aan vervolgreacties van het afweersysteem in werking stelt om het gevaar te keren. De onderzoekers probeerden bij het ontwerpen van hun DNA-achtige molecuul geen onnatuurlijke componenten in te bouwen. Dat zou de mogelijkheden en de stabiliteit van het te ontwerpen molecuul vergroten. De vorm en de grootte van MGN1703 was belangrijk. Tja. Nou maar eens kijken wat deze zoveelste veelbelovende aanpak van kanker nu werkelijk oplevert.

Bron: Eurekalert

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.