Een gepersonifiëerd RNA-vaccin werkt snel tegen hersenkanker

Gepersonifiëerde RNA-vaccins tegen glioom,

De (gepersonifiëerde) RNA-vaccins zouden het afweersysteem snel activeren (afb: Elias Sayour et. al/Cell)

In een proef met vier patiënten hebben onderzoekers met een op de persoon afgestemd RNA-vaccin het afweersysteem zo ‘omgebouwd’ dat het een hersentumor (glioom) agressief aanviel. Die (bescheiden) klinische proef had dezelfde uitkomst als een proef met tien honden met hersentumoren (uiteraard met toestemming van de eigenaars). Dat is een eerste aanwijzing dat glioom, een zeer dodelijke vorm van hersenkanker, wellicht te genezen is, maar of dat werkelijk zo is zal nog in een groter opgezette klinische proef moeten worden bewezen.

RNA-vaccins zijn sinds de succesvolle introductie bij de bestrijding van de coronaziekte in opkomst en ook bij andere ziektes in ontwikkeling. Het verschil daarmee is dat deze vaccins op de persoon waren afgestemd, wat die behandeling duur maakt, en dat er een nieuw afleversysteem voor werd ontwikkeld en gebruikt.
“In plaats van dat we afzonderlijke deeltjes toedienen doen we dat hier met verzameling van deeltjes die gebundeld zijn als de rokken van een ui of een zak uien”, zeg Elias Sayour van de universiteit van Florida. Die RNA-moleculen zijn bedoeld de afweercellen ‘er op te wijzen’ dat die kankercellen de ‘vijand’ zijn.
Het was indrukwekkend, stelden de onderzoekers, hoe snel die behandeling werkte. In minder dan 48 werden de afweercellen van inactief zeer actief, stelt Sayour. “Dat was opmerkelijk. We konden klaarblijkelijk de eerste verdedigingslinie van het afweersysteem zeer snel activeren. Dat is bepalend voor de vervolgreacties van dat systeem.”

Personfiëring

De personifiëring van het vaccin gebeurde door de RNA’s van de kankercellen te verzamelen. Die (boodschapper)RNA’s werden vermeerderd en verpakt in lipidebolletjes (mag je ook vetbolletjes noemen). Die werden bij de patiënten weer ingespoten, waardoor de aldus ‘gemerkte’ cellen werden aangezien door het afweersysteem als gevaarlijk en te doden. Als ik het goed begrijp worden in dit geval niet de afweercellen zelf eerst genetisch veranderd om zich te richten op kankercellen zoals in de CAR-T-techniek.

Het is mooi dat het afweersysteem snel reageert, maar is de ook afdoende? Dat zit nog. De gemiddelde overlevingstijd van de honden was 139 dagen in plaats van 30 tot 60 dagen zonder behandeling. Dat wijst niet op totale verwijdering van de hersentumoren. Breder opgezette klinische proeven zullen uitkomst moeten geven

Bron: Science Daily
Story Source:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.