In volwassen hersenen zouden die hersenstamcellen weinig neiging vertonen zich te differentiëren in gespecialiseerde hersencellen zoals neuronen (de ‘denkcellen’). Ze houden zich slapend. Daardoor zou de aanmaak van nieuwe cellen gaandeweg afnemen.
Jean-Claude Martinou van de universiteit van Genève en Marlen Knobloch van de universiteit van Lausanne hebben met collega’s eens wat beter gekeken naar de stofwisseling van die stamcellen, om een manier te vinden om die slapende cellen te activeren.
“We vonden dat de mitochondriën, de krachtcentrales van de cellen, een rol spelen in de activering van volwassen hersenstamcellen”, zegt medeonderzoeker Francesco Petrelli. Een eiwit dat pyrodruivenzuur vervoert (MPC) blijkt daar belangrijk in te zijn. De activiteit van MPC heeft invloed op de stofwisseling. Door de stofwisseling te veranderen zouden de slapende stamcellen geactiveerd kunnen worden.
De onderzoekers blokkeerden de aanmaak van MPC door middel van remmers of door bij de muisjes het Mpc1-gen te veranderen zodat de aanmaak van MPC verminderde. Dat werkte zelfs bij oude muisjes (drie jaar is al stokoud voor muisjes). Er werden nieuwe neuronen aangemaakt.
Knobloch: “Je kunt door metabole wegen te veranderen direct volwassen stamcellen activeren zodat er nieuwe neuronen worden aangemaakt.” Zij is het dus die met de speculaties komt dat deze vinding/vondst iets zou kunnen betekenen in de behandeling van wat wetenschappers neurodegeneratieve ziektes noemen.
Ik (=as en leek op elk terrein) waag het te betwijfelen. De aanmaak van nieuwe hersencellen zal de afbraak van hersencellen (door nog steeds onbekende oorzaken, in ieder geval bij Alzheimer) niet stoppen en hooguit een tijdelijk vertraging van het aftakelingsproces geven.
Bron: Alpha Galileo