Moet je je lichaam (kanker)medicijnen laten aanmaken?

Eiwitproductie

Via boodschapper-RNA worden stukjes DNA in het ribosoom omgezet in eiwitten (afb.: vib.be)

Het is niet elke dag bal, maar toch vrij vaak komen onderzoekers met het ei van Columbus als het gaat om het genezen van kanker. Dat is al tientallen jaren zo. Veel onderzoek is gericht om het opnieuw activeren van het eigen afweersysteem, maar onderzoekers in Noorwegen denken dat het nuttig zou kunnen zijn als het lichaam zelf kankermedicijnen zou aanmaken, waarbij ze het vooral hebben gemunt op tripelnegatieve borstkanker. Dat zou mogelijk zijn via de boodschapper-RNA-therapie, die trouwens ook bij andere ziektes zou zijn te gebruiken. De vraag is of dat de oplossing is.
Onderzoekers rond Sven Even Borgos van Sintef ontwikkelen zo’n b-RNA-therapie. “Ondanks dat we pas in oktober vorig jaar begonnen zijn hebben we al een prototype dat binnenkort op dieren zal worden beproefd.” Een en ander vindt plaats het EXPERT-programma van de EU om kankertherapieën te ontwikkelen.
Boodschapper-RNA is het molecuul dat gekopieerd is van DNA en de ‘mal’ vormt voor een eiwit. Het idee is om b-RNA te gebruiken om medicinale stoffen (noodzakelijkerwijs eiwitten) aan te laten maken door cellen.
Borgos: “Veel mensen zullen zich het debat herinneren uit 2018 over de hoge prijs van Spinraza dat heel effectief is bij mensen met spinale spieratrofie. Dat is een ziekte die gaandeweg de spieren van een patiënt vernielt. Spinraza is gebaseerd op een soortgelijke RNA-technologie. Dat het zo duur is komt doordat de bedrijven die dat ontwikkeld hebben hun ontwikkelingsgeld willen terugverdienen (en het om een zeldzame erfelijke ziekte gaat; as).” Dat zal, is zijn redenering, niet zo gauw gebeuren met middelen die zijn ontwikkeld met publiek geld.

Als ik het wat warrige persbericht goed begrijp wordt het b-RNA in vitro gesynthetiseerd en vervolgens toegediend. Het onderhavige b-RNA van de onderzoekers bestaat uit een mengsel van drie ingrediënten en zou al op proefdieren zijn uitgeprobeerd.
Dat toedienen gaat niet zo zonder meer, want dan zou het b-RNA al snel worden afgebroken. Het bewuste molecuul wordt in vetbolletjes verpakt. Als het bewuste b-RNA in cellen terechtkomt, gaat die cel het bijbehorende eiwit aanmaken.

Juiste cellen

Borgos: “Het is niet makkelijk die nanodeeltjes in de juiste cellen te krijgen. Vaak komen ze in de lever terecht.” De lever is het centrum voor de verwijdering van afvalproducten uit het bloed, maar maakt daarnaast ook eiwitten aan. Als die b-RNA’s in levercellen terechtkomen dan gaan levercellen dus het bijbehorende eiwit aanmaken en doorsturen naar het bloed.
Het is het idee dat dat eiwit de afweercellen naar de tumor lokken, lees ik in het nog steeds warrige persbericht. Dat stelt hoge eisen aan het beschermende vetlaagje. Dus toch een immuuntherapie (vraag ik=as me af). Dat blijkt inderdaad zo te zijn als ik het veel helderder verhaal van EXPERT lees.

De therapie is niet alleen te gebruiken voor de bestrijding van borstkanker maar ook bij andere ziektes. Het zou ook als effectief vaccin kunnen worden gebruikt, tegen erfelijke ziektes of hartaandoeningen. Borgos: “B-RNA kan ook direct in het ruggenmerg worden ingespoten om zo de hersen/bloedbarrière te omzeilen.”

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.