‘Omscholing’ afweercellen moet autoimmuunziektes stoppen

Autoimmuunziektes

Agressorcellen worden langzaam omgevormd in beschermercellen. De veranderende genexpressie wordt hier weergegeven in ‘warmtekaarten’. (afb: univ. van Bristol)

Bij autoimmuunziektes als reuma en multiple sclerose keert het eigen afweersysteem zich tegen het lichaam. Onderzoekers van de Britse universiteit van Bristol zeggen een methode gevonden te hebben de agressie van de imuuncellen te temperen. Ze hebben die methode uitgeprobeerd bij muizen.

De Britse onderzoekers kwamen er achter hoe ze de agressieve immuuncellen, dat waren T-helpercellen, konden omtoveren tot afweercellen zoals ze bedoeld zijn. Deze omvorming wordt ook gebruikt bij de behandeling van allergie, in feite ook een gevolg van een niet goed werkend (want overgevoelig) afweersysteem. Het gaat er dan om het afweersysteem geleidelijk aan ongevoelig te maken voor het allergeen (de allergieverwekker) door de doses daarvan steeds op te voeren.
Om te kijken welk effect dat heeft op de afweercellen, bekeken de onderzoekers welke genen en eiwitten uit- of ingeschakeld werden bij de behandeling. Uit die studie leerden ze welke veranderingen in genexpressie (activiteit) belangrijk zijn om agressorcellen in, zoals het hoort, beschermercellen te veranderen. In feite gaat het om een herstel van de normale situatie, waarbij het eigen afweersysteem het eigen weefsel negeert en alleen ten strijde trekt tegen gevaren van buiten en ontstekingen. Door alleen de agressorcellen aan te pakken, hoeft niet het hele afweerssysteem onderdrukt te worden, wat leidt tot vervelende bij-effecten (zoals het ontstaan van ontstekingen, dus, tot aan tumoren aan toe).
Onderzoeker David Wraith: “Inzicht in de moleculaire wortels van antigeenspecifieke immunotherapie vergroot de mogelijkheden specifieker in te grijpen en de effecten van de behandeling te meten. Dit biedt kansen voor mensen met autoimmuunziektes die nu nog moeilijk zijn te behandelen.” De ontwikkeling van deze behandelwijze is overgenomen door het bedrijf Apitope, een ‘spruit’ van de universiteit van Bristol.

Bron: De Morgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.