Eiwit stopt uitzaaiing kanker bij muizen (niet helemaal)

Jennifer Cochran en Amato Giaccia

Jennifer Cochran en Amato Giaccia

Onderzoekers van de Amerikaanse Standford-universiteit hebben een eiwit ontwikkelt dat uitzaaiing van kankercellen (grotendeels) tegenhoudt. Bij muizen lukte dat, tenminste bij eierstok– (90% succes) en bij borstkanker (78% succes). Uitzaaiing maakt het bestrijden van kanker zo lastig. Dit kunstmatige eiwit zou een alternatief kunnen worden voor chemokuren, denken de onderzoekers, maar dat zal nog zeker een paar jaar duren (als het ooit zo ver komt).

Het nare van kanker is de uitzaaiing. Normaal wandelen cellen niet door het lichaam. Die uitzaaiing, waarbij kankercellen via het bloed in andere lichaamsdelen terechtkomen, wordt in gang gezet doordat een eiwit (Gas6) zich verbindt met twee Axl-eiwitten op het membraan van de kankercel. De onderzoekers hebben een eiwit gesynthetiseerd dat erg lijkt op Axl en dat zich bindt aan Gas6. Daarmee voorkomt dat eiwit de binding aan Axl op het celmembraan en daarmee de uitzaaiing. De nep-Axl zou zich zelfs honderd keer beter aan Gas6 binden dan de natuurlijke pendant. Uitgezaaide kankercellen kunnen niet of moeilijk operatief verwijderd worden en worden daarom bestreden met chemokuren. Die zijn echter niet bijzonder effectief en hebben ook nog eens allerlei vervelende bijwerkingen.
De onderzoekers rond Jennifer Cochran en  Amato Giaccia behandelden muizen met agressieve borst- en eierstokkanker met het Axl-achtige eiwit, met als resultaat dat de uitzaaiing grotendeels werd voorkomen. Giaccia: “Dit is een zeer veelbelovende behandeling, die effectief is en niet giftig.” Zoals goede kapitalistische onderzoekers betaamt, zijn beide wetenschappers adviseur van een nieuw bedrijfje, Ruga Corp., dat de nieuwe techniek op de markt wil gaan brengen.
Voor het zover is zullen nog wel wat jaren verstrijken, want de methode moet ook in klinische proeven bij mensen zijn waarde bewijzen. Klein nevenprobleempje is dat twee andere eiwitten (Mer en Tyro3 gedoopt) ook een rol spelen bij de uitzaaiing. Voorlopig zijn we er nog niet. Het leven blijkt altijd weer iets ingewikkelder in elkaar te zitten dan onderzoekers denken of hopen, zelfs het leven dat tot de dood leidt.

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.