Oorzaak ziekte van Huntington zou zijn gevonden

Hersens van een HuntingtonpatiƫntVolgens, voornamelijk, Engelse en Australische onderzoekers leiden toxische opeenhopingen van ureum in de hersens tot schade en, uiteindelijk de ziekte van Huntington, een vorm van dementie. De ziekte is erfelijk en er bestaat geen genezing voor.

Eerder had onderzoeker Garth Cooper, verbonden aan de universiteit van Manchester, ontdekt dat er een verband bestaat in de stofwisseling tussen Huntington, andere hersenziektes en suikerziekte type II. De ziekte van Huntington zou direct verbonden zijn met de ureumspiegel in de hersens en de stofwisseling.
In een vorige studie uit 2016 legden de onderzoekers een verband tussen ureum en de ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie, en Cooper denkt dat dat bij alle neurodegeneratieve ziektes het geval zou kunnen zijn. Het blijkt dat de ureumspiegels omhoog gaan nog voordat de ziekte zich geopenbaard heeft

Ureum en ammonium zijn afbraakproducten van eiwitten. Als de voorraden daarvan niet worden afgevoerd als gevolg van slecht werkende nieren dan gaat het mis. Cooper: “Dit is het laatste stukje van de puzzel dat ons leidt naar de conclusie dat hoge ureumspiegels een belangrijke rol spelen bij dementie. Alzheimer en Huntington zijn de uiterste einden van het dementiespectrum, dus als dit klopt dan denk ik dat het heel waarschijnlijk is dat dat ook geldt voor alle belangrijke leeftijdsgebonden vormen van dementie. Er zal meer onderzoek nodig zijn om de bron van de overmaat aan ureum te ontdekken en ook naar de rol van ammonium.”
Cooper denkt dat dit onderzoeksresultaat veel zal bijdragen aan het begrip van dementie op moleculaire schaal

Vier maal normaal

De onderzoekers gebruikten voor hun studie menselijke hersens en transgene schapenhersens. Toxisch niveau van ureum bleek vier maal normaal te zijn. Cooper: “We weten dat de ziekte van Huntington wordt veroorzaakt door een gemuteerd gen in ons DNA, maar tot nu toe wisten we niet hoe dat kon zorgen voor hersenschade. Dit is echt een mijlpaal.”
Er worden medicijnen gebruikt zoals laxeermiddel lactulose. Het lijkt mogelijk het voortschrijden van dementie op die manier tegen te gaan, denkt Cooper. “Het zou zelfs mogelijk kunnen zijn dat het behandelen van de stofwisseling in de hersens bijdraagt aan het herstel van weefsel en dus aan de omkering van het aftakelingsproces.”

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.