Nog net niet de finale klap voor HIV

Een rasterelektronenmikroskoopopname van virusdeeltjes op een witte bloedcel

Een ingekleurde rasterelektronenmikroskoopopname van virusdeeltjes op een witte bloedcel (lymfocyt)

Het humane immunode-ficiëntievirus (HIV) werd ooit beschouwd als onoverwinne-lijk, maar de laatste jaren vordert de strijd tegen dit virus met, ogenschijnlijk, rasse schreden. Het bleek echter nog steeds niet mogelijk ook daadwerkelijke alle schadelijke virusdeeltjes uit een patiënt te verdrijven. Onderzoekers van de universiteit van Noord-Carolina (VS) schijnen nu een oplossing te hebben bedacht, om ook de ‘slapende’ HI-virussen aan te pakken. Bij muizen met een menselijk immuunsysteem bleek dat aardig te werken.
Anti-retrovirale therapieën kunnen er voor zorgen dat het aantal virusdeeltjes beneden de detectiegrens zakt, maar inactieve virussen schijnen die therapie in reservoirs in cellen te kunnen overleven. Dus afdoende zijn die therapieën niet. Daarom werd er naar methoden gezocht om ook die ‘slapende’ virussen onschadelijk te maken. Voor hun onderzoek maakten onderzoeker Victor Garcia en zijn medewerkers gebruik van zogeheten BLT-muizen, muizen met een menselijk immuunsysteem. Die besmetten ze met HIV en behandelden ze vervolgens met een cocktail van drie medicamenten.
Die sloegen aan, maar de onderzoekers konden nog in allerlei weefsels besmette immuuncellen vinden.
In een vervolgproef combineerden de onderzoekers antilichamen met de stof 3B3(Fv)-PE38, een veranderd bacterieel gif.  De antilichamen reageerden op het viruseiwit Env dat geïnfecteerde cellen op het oppervlak meetorsen. Het antilichaam koppelde aan de besmette cel en 3B3(Fv)-PE38 moest vervolgens zijn moordende werk doen en de cel doden. Dat bleek in de proeven in vijf van de zes gevallen te lukken. Dus ook deze methode is niet 100% afdoende. Garcia: “We laten zien dat de viruscellen overal in het lichaam is te doden.”

Bron: Der Spiegel (foto: CDC/C.Goldsmith

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.