Tot nu toe zou niet bekend zijn geweest hoe het komt dat de befaamde T-cellen, de ‘soldaten’ van het afweersysteem, ‘weten’ wat voor een rol ze moeten spelen; of ze bijvoorbeeld een dodercel of een geheugenvel worden. Nu denken onderzoekers erachter te zijn hoe dat komt. Dat komt door de serie receptoren op de T-cellen die al vroeg in het leven de functie van de T-cel bepalen.
“Die receptorreeks bepaalt, niet de signaaleiwitten zoals cytokinen of andere bloeddeeltjes”, zegt Daniel Chen van ISB, het instituut voor systeembiologie in de VS. “Die receptoren op de T-cel binden aan vreemde antigenen en bepalen het fenotype (d eigenschappen; as) van die cel en daarmee hun functie.”
De onderzoekers verzamelden bij 68 patiënten 700 T-cellen die heel specifiek op een antigeen reageerden zoals die op het corona- of griepvirus. “Immuunbehandelingen van kanker met aangepaste T-cellen voor vaste tumoren zijn in opkomst”, zegt Chens baas James Heath. “Die cellen zijn genetisch zo aangepast om heel actief kankercellen te doden. Dat vereist een balans van fenotypes van T-cellen zoals dodercellen of geheugencellen of andere soorten. We laten zien dat er in feite een catalogus is. Als je een gebalanceerde immuunreactie wilt krijgen moet je die catalogus pakken om specifieke genen (afhankelijk van de receptoren;as) te vinden die dat voor elkaar krijgen.”
Catalogus
Een andere catalogus is nodig voor andere antigenen. Veel antigenen zijn overigens immunogeen. Dat wil zeggen dat verschillende patiënten met dezelfde ziekte hun T-cellen vaak ook dezelfde antigenen aanvatten. Chen: “Dat is belangrijk omdat dat betekent dat wat we van de ene patiënt leren waarschijnlijk ook werkt bij een ander.”
Bron: Science Daily