Uitgestorven steenbok (misschien) tot nieuw leven gewekt

Pyrenese steenbok

De Pyrenese steenbok (v)

Spaanse onderzoe-kers van het centrum voor onderzoek en voedings-technologie in Aragon (CITA) willen in in 2000 uitgestor-ven Pyrene-se steenbok, de bucardo, terugklonen uit bewaard gebleven cellen, die in vloeibare stikstof worden bewaard. In 2003 werd op die manier een kalf geboren, maar dat overleed al enkele minuten na de geboorte. Die geboorte was een primeur: het eerste uitgestorven dier dat weer tot leven werd gewekt. Opmerkelijk is dat de jachtvereniging van Aragon de geldschieter is van het kloonproject.
Een uitgestorven soort tot nieuw leven te wekken is geen sincure. Een mogelijkheid de ondersoort weer tot leven te brengen is een kloon te kruisen met een nauw verwante soort zoals de Spaanse steenbok. Andere mogelijkheden bestaan ook. Zo zijn onderzoekers er in geslaagd het geslacht van muizen ‘om te zetten’ door in het DNA een  gen in te lassen, dat zorgt voor de geslachtsverandering. Dan heb je dus mannetjes en vrouwtjes om mee verder te fokken. Synthetisch bioloog George Chruch van de Harvard-universiteit zou nog een andere mogelijkheid in huis hebben: Crispr. Dat is een techniek om het erfgoed te ‘redigeren’, heel nauwkeurig te veranderen. Daarmee zou een bepaalde genetische variëteit kunnen worden geintroduceerd. Inteelt, daar ontkom je bijna niet aan als je weer van nul begint, is slecht voor het voortbestaan van een soort. Uiteindelijk, filosofeert Church, zou je met die techniek van een olifant een mammoet kunnen maken; tenminste, als je weet wat daar voor nodig is.

De jachtvereniging, gevraagd naar de motivering voor haar project, stelt dat het initiatieven wil ontplooien om een natuurlijke omgeving te bewaren.

Bron: BBC

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.