Nieuwe dopamineneuronen moeten Parkinson bestrijden

Ziekte van ParkinsonDe eerste transplantaties van dopamineneuronen die gekweekt zijn uit stamcellen om Parkinsonpatiënten te behandelen ligt binnen handbereik, schrijven voorlichters van de universiteit van Lund (Zwe) enthousiast. Tot nog toe, schrijven ze, was het voor onderzoekers lastig de richting van de ontwikkeling van de stamcellen te bepalen. Bij dierproeven waren de resultaten nogal wisselend. Nu lijken de onderzoekers dat pad beter onder de knie te hebben

Zo konden tot nog onderzoekers niet verklaren waarom de uitkomsten bij dierproeven zo sterk verschilden, terwijl de getransplanteerde cellen op het moment van transplantatie sterk op elkaar leken. “Dat is frustrerend en heeft het vaststellen het productieprotocol voor klinische proeven aanzienlijk vertraagd”, zegt onderzoekster Malin Parmar van de universiteit van Lund en deelnemer aan het EU-netwerk NeuroStemcellRepair.
De onderzoekers in Lund proberen mede op basis van recente studies van genexpressie te begrijpen hoe een stamcel zich ontwikkeld tot dopamineproducerende hersencel. Ze werken daarbij samen met onderzoekers rond Thomas Perlmann van het Karolinska-instituut. Die hield zich ook met de ontwikkeling van dopamineneuronen bezig uit stamcellen en ook met de verschillen tussen die en andere hersencellen.
Die inzichten hebben geleid tot een gestroomlijnde differentiëring van de stamcellen in populaties van zuivere dopamineneuronen van hoge kwaliteit. “We hebben een aantal kenmerken ontdekt die verantwoordelijk zijn voor een hoge opbrengst van dopamineneuronen en een manier om de cellen te transplanteren bij dieren. Met deze kennis gewapend hebben we betere methoden ontwikkeld om dopaminecellen voor klinisch gebruik te maken op een reproduceerbare manier”, zegt onderzoekster Agnete Kirkeby van universiteit van Lund. e onderzoekers verwachten dat de eerste transplantaties bij mensen binnen enkele zullen plaatsvinden.

Bron: EurekAlert

2 gedachten over “Nieuwe dopamineneuronen moeten Parkinson bestrijden

  1. Komt er nu echt eindelijk een nieuw middel tegen de meest afschuwelijke
    hersenziekte ?
    Maar altijd is de laatste zin dat er meer onderzoek nodig is enz enz
    Wat hebben wij als patiënt hieraan.U kunt beter wachten met zo’n bericht.
    Overigens stel ik mij graag beschikbaar als er nog testen gedaan moeten
    worden.
    Met vriendelijke groet
    Theo

    • Ik weet dat zo’n zinnetje voor mensen die de ziekte (in de eigen kring) hebben een naar zinnetje is, maar ik wil die mensen niet het idee geven dat de oplossing er is als, bijvoorbeeld, dierproeven een positief resultaat geven. Ook mensen reageren nogal eens verschillend op eenzelfde behandeling Dit soort onderzoek duurt meestal vele jaren en wat in dierproeven lukt hoeft niet bij mensen te lukken (enz.O. Ik probeer bepaalde ontwikkelingen bij te houden. Als ik alleen maar zou schrijven over positieve eindresultaten, dan was ik gauw klaar. Voor veel, vaak nare ziektes zijn die er gewoon niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.