De strijd tegen kanker gaat onverdroten door nu met hulp van myxoma

Kankercel omringd door T-cellen met viruslading

Veranderde T-cellen (blauw) met viruslading omringen te doden viruscel (afb: McFadden et. al.)

Ik heb hier al vaker gezegd dat ons afweersysteem een magistraal systeem is, maar volmaakt is het niet. Het heeft het moeilijk met kanker, al kun je je natuurlijk afvragen hoe vaak ons afweersysteem beginnende kanker in de kiem smoort, en soms keert dat systeem zich tegen het eigen lijf. Er zijn allerlei methodes bedacht om dat afweersysteem te ‘versterken’ door de afweercellen genetisch te veranderen, de immuuntherapie, maar ook die route is lang niet altijd succesvol. Nu hebben onderzoekers een immuuntherapie ontwikkeld waarbij de hulp is ingeroepen van een antikankervirus.
Oncolytische (kankerdodende) virussen zouden nieuwe wegen voor kankerbestrijding kunnen openen, denken de onderzoekers. Zo’n virus zou het myxomavirus zijn. Dat en soortgelijke virussen zouden alleen uit zijn op kankercellen en zouden gezonde cellen voorbijgaan. De onderzoekers besmetten genetisch aangepaste T-cellen (bepaald type afweercellen) met het myxomavirus. Dat zou de immuuntherapie extra dodelijk maken voor kankercellen.
Deze vorm van celdoding zou autose genoemd worden. Die zou bijzonder geschikte zijn voor vaste kankergezwellen die anderszins onbehandelbaar zijn, ook niet door immuuntherapie zoals CAR-T. Volgens onderzoeker Grant McFadden van de staatsuniversiteit van Arizona heeft deze techniek een enorme potentie, ook voor ontraceerbare kankers.

Autose

Kankercellen hebben allerlei trucs om aan het afweersysteem te ontsnappen, ook aan afweercellen die genetisch zijn veranderd om kankercellen te bestrijden. Dat probleem zou met deze dubbelopaanpak is stuk kleiner zijn geworden. Via autose zou niet alleen de aangevallen kankercel worden gedood, maar ook zijnhaar kankerburen. Dat zou het effect van de therapie stevig kunnen vergroten.

Ook zogeheten ‘koude gezwellen’ die uit beeld van het afweersysteem blijven zouden ten prooi vallen in deze dubbelop. Dan heb je natuurlijk nog de mogelijkheid om aan dat antikankervirus te gaan sleutelen. Kortom McFadden en co zien het helemaal zitten. Mijn vraag is dan: Hebben de onderzoekers hun ideetje al uitgeprobeerd?

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.