Neutrofielen (b)lijken te ontploffen om ziekteverwekkers te ‘vangen’

DNA-spuwende afweercellen

DNA-spuwende afweercellen (afb: Science)

Het schijnt nog niet eerder ontdekt te zijn dat een bepaald soort overdadig aanwezige afweercellen, neutrofielen, ontploffen als ze bepaalde ziekteverwekkers tegenkomen. Ze vormen op die manier een soort plakkerig spinnenweb, dat die ziekteverwekkers zoals virussen onschadelijk maakt.
Er schijnt nog steeds erg weinig bekend te zijn van de manier waarop ons (en andermans) afweersysteenm met behulp van antilichamen virussen onschadelijk maakt die ons ademhalingssysteem zijn binnengedrongen. De ontdekking van de ontploffende witte bloedlichaampjes (de neutrofielen, dus) zou gevolgen kunnen hebben voor de manier waarop vaccins worden ontworpen en toegediend. Zo valt te denken aan verneveling van de vaccins om de ademhalingsorganen te vrijwaren van die voor ons vervelende organismen.
“Vaccins kunnen voor de aanmaak van die antilichamen zorgen die in de longen aanwezig zijn”, zegt onderzoeksleider Matthew Miller van de McMasteruniversiteit in Canada. “Dat zijn de eerste antilichamen die virussen tegenkomen die de longen en de ademhalingskanalen besmetten. Manieren om te voorkomen dat die daar binnendringen zouden de verdere verspreiding in het lichaam kunnen tegenhouden.”

Normaal worden vaccins ingespoten in de bloedbanen (de prik). De antilichamen die daardoor ontstaan zijn daarmee niet meteen aanwezig op de plaats waar de eerste virusaanvallen plaatsvinden. “We zouden heel zorgvuldig moeten nadenken over de volgende generatie coronavaccins die via inademing kunnen worden toegediend om in het ademhalingsysteem antilichamen te ‘kweken'”, zegt Millers collega Hannah Stacey. “Als je veel antilichamen in het bloed wil dan is inenting het meest geëigend, maar als je ze in het ademhalingssysteem wilt hebben dan is een verstuiver of aerosol het beste.”

Keerzijde

Hoewel het neutrofiele spinnenweb grote voordelen heeft, zouden ze ook een keerzijde kunnen hebben, waarschuwen de onderzoekers, als die webvorming uit de hand loopt. Ze wijzen erop dat die neutrofiele webben bij coronapatiënten in de longen werden aangetroffen, waarbij het ademhalen voor die patiënten werd bemoeilijkt. Miller: “Een afweerreactie is bedoeld om je te beschermen, maar dat kan verkeren als die reactie ontspoort. Het is belangrijk om het evenwicht in het afweersysteem te ontdekken. Als je veel antilichamen hebt voor je wordt besmet, dan beschermen ze je waarschijnlijk, maar als die besmetting de aanmaak ervan bevordert, dan kan dat wel eens schadelijk zijn.”

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.