Hiv-patiënt met leukemie genezen na stamceltransplantatie

Een zestiger uit de VS die al ruim dertig jaar geleden met hiv besmet werd en later ook nog eens bloedkanker (acute myeloïde leukemie) kreeg, schijnt genezen te zijn van beide ziektes door de transplantatie van bloedstamcellen van een donor die een zeldzame mutatie van het CCR5-gen had die haarhem beschermt tegen hiv.
De patiënt zou, voor zover bekend, zowel van hiv als van de leukemie zijn genezen. Overigens spreekt het verantwoordelijke ziekenhuis City of Hope over remissie. Hij was ook meteen de oudste die zo’n behandeling kreeg.
CCR5 codeert voor een receptor op CD4+-cellen (T-helpercellen), een bepaald type afweercel. Het humane immunodeficiëntievirus gebruikt die receptor om bij afweercellen in te breken om zijn erfgoed, in dit virus RNA, te laten kopiëren. De deltamutatie van dat gen (en dus van het bijbehorende eiwit) blokkeert die toegang.

De patiënt zou milde bijwerkingen hebben gehad van de toediening van vreemde cellen en alle afweercellen zouden inmiddels de eigen afweercellen hebben vervangen (waarmee de patiënt officieel een chimeer is, bestaand uit eigen en vreemde cellen).

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.