Klinische proeven in VS met CAR-T-cellen tegen MS

CAR-T-behandeling MS?

CAR-T-behandeling tegen MS op komst? (afb: BMS)

In de VS worden klinische proeven opgetuigd om de CAR-T-techniek in te zetten tegen de automimmunziekte multipele sclerose (MS). Bij proeven met muisjes lijkt deze aanpak succesvol te zijn geweest. Nu moet worden bewezen dat deze aanpak voor mensen veilig en ook effectief is. “We beginnen op onontgonnen terrein”, zegt James Chung van Kyverna Therapeutics, die de proeven gaat uitvoeren.

Bij MS keren bepaalde afweercellen, B- en T-cellen, zich tegen het eigen eigen systeem: de myelineomhulling om de uitlopers van zenwucellen. Jarenlang werkten neurologen met antilichamen die gericht zijn op op een eiwit dat die foute B-cellen markeert: CD20. Daardoor vertraagde de ontwikkeling, maar werd die niet gestopt.
Nu hebben onderzoekers T-cellen zo ‘geïnstrueerd’ dat ze afweercellen met CD19 aanvatten. Kyverna verwijst er naar dit artikel van Georg Schett et. al in een bericht van 24 februari jl, de wetenschapper waarmee het bedrijf de klinische proeven gaat uitvoeren.

Tweede MS-proef

Los daarvan start Bristol Myers Squibb (BMS) in New Jersey met een (groter) onderzoek in fase I met de CAR-T-methode, Tot nog toe werden bij het ‘vernieuwem’ van het afweersysteem alle afweercellen met chemo gedood alvorens de eigen bloedstamcellen weer terug te geven aan de patiënt. Dat is een nogal rigoureuze en niet gevaarloze onderneming. Dat zou met CAR-T beter gaan deken ze bij BMS. Overigens werd iets dergelijks (vernietiging van de foute cellen) ook bij CAR-T toegepast.
Groot probleem blijft dat je bij MS ingrijpt op het centrale zenuwstelsel van de patiënten. De vraag is natuurlijk wat zo’n CAR-T-behandeling voor het functioneren van dat zenuwstelsel. Voorlopig zal in fase I van dat onderzoek moeten worden bekeken of de aanpak veilig is. Ook is de prijs van CAR-T-behandeling een beletsel. Die ligt zo rond de 450 000 euro. We wachten eerst maar af of deze aanpak ook echt werkt.

Bron: Nature

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.