Genetisch veranderde mug ei van Columbus tegen zika (?)

Zikabesmetting bestreden met lekpikkend eiwit

Het zikavirus wordt overgebracht door besmette muggen. Het peptide prikt de virusdeeltjes lek (afb: NTU Singapore)

De aandacht is op het moment bij  het coronavirus en dat het zikavirus ooit de voorpagina’s haalden zijn we al weer vergeten, maar die virusdreiging is er nog steeds. Nu lijkt het er op dat genetische veranderde muggen, de overbrenger van het zikavirus, de verspreiding ervan kan stoppen. De muggen zijn zelf immuun gemaakt voor het virus en kunnen het dan ook niet overbrengen op de mens.
In 2016 noemde de wereldgezondheidsorganisatie dat virus een gezondheidsbedreiging op wereldschaal. Dat virus leidt tot misvormingen in de ongeboren vrucht, met name in het hoofd. Sindsdien hebben onderzoekers wegen onderzocht om de verspreiding van dat virus te voorkomen, dat wordt overgebracht door stekende muggen.
Een van die ‘wegen’ was het loslaten van genetisch aangepaste muggen. In mei vorig jaar werd in de VS een proef goedgekeurd om 750 miljoen aangepaste muggen dit en komend jaar los te laten in Florida. Die muggen zijn genetisch zo geprogrammeerd dat ze een nageslacht krijgen dat ten dode is opgeschreven voor ze volwassen worden.

Daarmee zou uiteindelijk de muggenpopulatie uitsterven, maar de vraag was/is of dat geen problemen zou kunnen opleveren voor andere diersoorten die de muggen als voedsel gebruiken, bijvoorbeeld. Een nieuw onderzoek van de universiteit van Missouri heeft een andere oplossing in de aanbieding. Verander het genoom van de muggen zo dat ze resistent zijn tegen het zikavirus en daardoor die virusdeeltjes ook niet aan de mens kunnen doorgeven.
“We hebben die muggen een kunstmatig extra gen meegegeven dat het afweersysteem in het spijsverteringskanaal activeert om het zika-RNA te herkennen en te vernietigen”, zegt onderzoeker Alexander Franz. “Daardoor zijn die muggen immuun voor het virus en wordt de ziektecyclus doorbroken zodat ze dat virus niet kunnen doorgeven aan de mens.” Volgens Franz is die eigenschap erfelijk.

Overdracht

“We zijn geïnteresseerd”, gaat hij verder, “in strategieën om insecten zoals muggen aan te pakken die virussen doorgeven aan mensen. Je zou diverse benaderingen moeten hebben volgens deskundigen, maar op het ogenblik hebben we weinig opties. Er is nog geen vaccin tegen zika breed beschikbaar en het doodspuiten van muggen is niet langer een optie sinds ze resistent zijn geworden voor het gif. We proberen het aantal mogelijkheden uit te breiden. We maken ze resistent voor het virus en laten ze in leven.”

Hij stelt dat als je een manier zou kunnen vinden om de overdracht van de ziekteverwekker op mensen zou kunnen blokkeren dat dat goed nieuws zou zijn. Hij geeft ook toe dat het werkte in een labsituatie en dat nu moet worden bekeken of zijn aanpak ook een oplossing is in het open veld. “Wie weet wanneer er weer een nieuwe zikauitbraak aankomt. Daarom is dit soort onderzoek zo belangrijk.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.