TALEN zou CRISPR/Cas9 verslaan in compact DNA

TALEFok1

TALE (blauw) plus Fok1 gebonden aan DNA (bruin). Het TALE-stuk kan bewerkt worden om zich te hechten aan een bepaald deel van het DNA (afb: WikiMedia Commons)

Als je het over genoombewerking hebt dan heb je het tegenwoordig over de CRISPR-methode, maar voordat er CRISPR was waren er al andere methodes om het genoom te bewerken. TALEN was daar een van. Nu schijnt die ‘oude’ methode vijf keer beter te werken in dicht gepakt DNA, het zogeheten heterochromatine. Bepaalde ziektes zoals sikkelcelanemie vinden hun oorsprong bij genen in dit compacte DNA.
De onderzoekers gebruikten een beeldtechniek waarmee je afzonderlijke moleculen kunt bekijken om beide technieken te vergelijken. Hun onderzoek zou aantonen dat er meer hondjes zijn die fikkie heten oftewel: buiten CRISPR is er nog meer te koop. “CRISPR is een krachtig middel dat tot een revolutie heeft geleid”, zegt Huimin Zhao van de universiteit van Illinois, “maar die techniek heeft nog steeds haar beperkingen.”

TALEN staat voor transcriptie-effectorachtige nucleases (in Engelse afko). Dat zijn zogeheten restrictieenzymen die DNA op bepaalde plaatsen doorknippen. Net als met de CRISPR-methode is het met die knipenzymen mogelijk DNA op een vooraf bedachte plaats door te knippen om het genoom te veranderen om.

Beter

Zhao en zijn collega’s hebben een fluorescentiemicroscoop gebruikt om die twee methodes aan het werk te zien in levende zoogdiercellen. Met behulp van fluorescerende ‘vlaggen’ konden ze zien hoe lang de beide methodes erover deden om op de plaats van handeling terecht te komen.

Zhao: “CRISPR werkt beter in de minder dicht gewonden delen van DNA, maar TALEN doet het beter in de heterochromatine. Ook heeft TALEN een hoger bewerkingsrendement. TALEN knipt DNA en verandert het genoom efficiënter dan CRISPR.” TALEN werkte tot vijf keer efficiënter in verschillende experimenten.

“Of me maken CRISPR beter in de hererochromatine of we gebruiken TALEN voor bepaalde toepassingen”, zegt de onderzoeker

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.