Florida wil 750 miljoen genetisch veranderde muggen loslaten

Gelekoortsmug

Gelekoortsmug (afb: WikiMedia Commons)

In een poging ziektes te bestrijden die overgebracht worden door muggen hebben de autoriteiten in de Amerikaanse staat Florida er in toegestemd om het volgend jaar 750 miljoen genetisch veranderde muggen los te laten. Het idee, gebaseerd op gendruk, is al vaker geopperd, maar hard bewijs dat het werkt is er niet. Natuur- en milieuorganisaties maken zich zorgen over deze omstreden techniek.Over de toelating is jaren gedebatteerd. Een milieugroep betitelde het project als een Jurrasic Park-experiment. Volgen tegenstanders zou de techniek ecosystemen kunnen beschadigen en/of hybride insecticideresistente muggen (in dit geval) kunnen opleveren. In mei gaf de Amerikaanse gezondheidsautoriteit FDA al toestemming aan het Britse bedrijf Oxitec om de genetisch veranderde mannelijke Aedes aegypti-muggen (de gelekoorts- of knokkelkoortsmug) , aangeduid met OX5034, te gaan produceren.
De gelekoortsmug verspreidt ziektes als knokkelkoorts, zika, chikungunya en gele koorts. Alleen vrouwtjesmuggen steken om met het gewonnen bloed eitjes te kunnen leggen. Het idee is dat de genetisch veranderde mannetjes met de wilde vrouwtjes (bedoeld wordt in de natuur voorkomende vrouwtjes) paren. Die OX5034-mannetjes dragen een gen dat het vrouwelijk nageslacht doodt voordat ze volwassen zijn. De mannetjes blijven in leven en geven hun genen door enz. Met de tijd zou zo’n muggenpopulatie sterk inkrimpen zo niet verdwijnen en daarmee de verspreiders van die ziektes.

250 000 handtekeningen

Er zijn via change.org inmiddels 250 000 handtekeningen opgehaald van tegenstanders van het plan. Oxitec beweert dat het bedrijf goede resultaten heeft behaald in veldproeven in Braziliƫ. Oxitec wil ook in Texas het volgend jaar met een soortgelijk project beginnen en heeft daarvoor als federale toestemming (maar nog niet van de staat of van lokale autoriteiten).

In een verklaring stelt de wereldwijde actiegroep Friends of the Earth dat het geen pas geeft een dergelijk riskant project te beginnen tijdens een pandemie. Oxitec stelt dat ze de afgelopen jaren meer dan een miljard genetisch veranderde muggen heeft verspreid zonder dat er gevolgen zijn geweest voor het milieu of de mens. De gelekoortsmug komt in Florida veel voor. Veel gelekoortsmuggen zijn daar inmiddels resistent geworden voor bestrijdingsmiddelen.

Bron: BBC

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.