Gasdermine E zet kankercellen ‘in de fik’

Kankercellen in de fik gestoken

Kankercellen zonder en met (r.) gasdermine-E (afb: Liebermanlab)

Kankers zijn vaak in staat het eigen afweersysteem voor de mal te houden. Er zijn al behandelwijzen om dat weer te activeren en daar lijkt er weer een bij te komen. In dit geval gaat het (re)activeren van het gasdermine E-gen. Die aanpak zou het voordeel hebben dat die bij verschillende kankersoorten werkt. Die methode zou in dierproeven zijn nut hebben bewezen.
“Gasdermine-E is een erg krachtige tumoronderdrukker”, zegt Judy Lieberman van het kinderziekenhuis in Boston. “In de meeste tumoren is dat gen niet actief of gemuteerd. Als je dat reactiveert wordt een immunologisch gezien ‘koude’ (niet herkend door afweersysteem; as) tumor een ‘warme’.”

Lieberman en de haren toonden aan dat 20 van de 22 met kanker geassocieerde mutaties die ze testten leiden tot een slechtere gasdermine-E-functie. Als bij muisjes dat gen werd geactiveerd, werd de pyroptose (een vorm van geprogrammeerde celdood) ingeschakeld en vertraagde de groei van een verscheidenheid aan kankers, zoals tripelnegatieve borstkanker, darmkanker en melanoom (huidkanker).

De onderzoeksters vogelden ook uit hoe dat eiwit te werk gaat. Cellen sterven normaal door apoptose (geprogrammeerde celdood, een rustig en ordelijk proces). Als er (functioneel) gasdermine-E aanwezig is dan ‘verbranden’ cellen als het ware door ernstige ontstekingen. Dat ruwe proces heet pyroptose (pyro is Grieks voor hitte oid).
In muisjes, en waarschijnlijk ook in mensen (schat ik), leidt pyroptose bij het afweersysteem een alarmfase in. Er worden dan ‘moordenaarcellen (bepaald type T-cellen) op de plek des onheils afgestuurd om het gevaar te neutraliseren. De Liebermangroep kijkt nu naar mogelijkheden dat mechanisme in te zetten ter bestrijding van kankers.

Gevaarsein

Lieberman: “We denken dat we het sein op gevaar kunnen zetten. Dat is die ontsteking. We kunnen de afweercellen meer activeren dan met andere immunotherapie├źn en de afweer is, in potentie, veel breder. Een combinatie van de activering van die ontsteking in een kankergezwel met een goedgekeurde ‘controlepostremmer’ zou beter kunnen werken dan elke andere strategie op zichzelf (dus niet in combinatie; as).”
De onderzoekers hopen dat bedrijven die geïnteresseerd zijn in deze ontwikkeling contact met hen zullen opnemen in Boston.

Bron: EurekAlert

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.