Groep onderzoekers pleit voor knutselen aan embryo’s

Ongeboren kind

Vijfdemaands vrucht (?)

Een paar dagen nadat een groep onderzoeks-organisaties in Groot-BrittanniĆ« heeft opgeroepen tot een openbare discussie over het genetisch veranderen van embryo’s komt een aantal mensen, die zich tooit met de naam Hinxton-groep, met een rapport waarin gepleit wordt voor het knutselen aan de genen van embryo’s, zo meldt de Britse omroeporganisatie BBC. De groep, die bestaat uit onderzoekers, ethici en politici, acht dat essentieel en enorm belangrijk. De groep is er niet voor dat er nu gemanipuleerde baby’s worden geboren, maar denkt dat dat in de toekomst wel moreel aanvaardbaar zal zijn.

De ontwikkelingen op het gebied van genmanipulatie gaan snel. Vooral door de opkomst van methodes om het genoom heel nauwkeurig te veranderen, met name de CRISP-Cas9-techniek, wordt het technisch steeds eenvoudiger het erfgoed te bewerken. Vooral in de VS is opgeroepen tot een pas op de plaats op dit terrein, maar in Engeland schijnen de onderzoekers vooruit te willen met de Hinxton-groep als pressiegroep. Na een bijeenkomst in Manchester werd een verklaring opgesteld: “We geloven dat deze technologie een geweldige waarde heeft voor het fundamentele onderzoek en een enorm potentieel.” Nu achten de Hinxtonners de techniek nog niet ontwikkeld genoeg om genetisch gemanipuleerde zuigelingen geboren te laten worden. Ze willen dat vooraleerst het verbod op knutselen aan embryo’s voor onderzoek wordt opgeheven.

In de Hinxton-groep zouden zich mensen hebben verenigd uit de hele wereld. De groep is vernoemd naar een Engels dorp waar de leden voor het eerst bij elkaar kwamen. Hij vindt onderdak bij het Sanger-instituut van de onderzoeksorganisatie Wellcome Trust, een van de organisaties die opriep tot het publieke debat.

Bron: BBC

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.