Het wordt tijd voor debat over knutselen aan embryo’s

Menselijke embryo's in een petrischaaltje

Menselijke embryo’s in een petrischaaltje

Ik heb het hier in Nederland of België nog niet gehoord, maar in Engeland roepen organisaties als de Wellcome Trust en de medische onderzoeksraad tot een breed publiek debat over het genetisch veranderen van embryo’s met de ontwerpbaby als perfide uitwas. Wie o wie?Op het gebied van de synthetische biologie worden rasse vorderingen gemaakt. Onderzoekers zijn steeds beter in staat ons erfgoed te manipuleren en met CRISPR-Cas9 is een gereedschap beschikbaar gekomen om genen met grote precisie uit het DNA-molecuul te knippen. Vandaar dat leidende onderzoeksfinancieringsorganisaties in het Verenigde Koninkrijk oproepen tot een debat. In Engeland is het verboden om embryo’s genetisch te veranderen, maar het wordt in sommige gevallen toegestaan. In Nederland is dat waarschijnlijk niet anders (ik heb dat niet kunnen vinden).  In Engeland mogen embryo’s ook niet genetisch veranderd worden, behoudens labonderzoek en alleen als de embryo’s dan na 14 dagen vernietigd worden (het klinkt allemaal erg rauw). In de verklaring van de onderzoeksorganisaties wordt een pleidooi gehouden het bewerken van het genoom in bepaalde gevallen toe te staan, maar niet zonder discussie. De organisaties zeggen in hun verklaring dat het bewerken van het genoom grote beloften inhoudt voor klinische toepassingen.

Tot nu toe is vooral een recent Chinees onderzoek aan menselijke embryo’s een steen des aanstoots geweest. Kort voor de publicatie van dat onderzoek heeft een groep wetenschappers in de VS onder aanvoering van Edward Lanphier, voorzitter van de bond voor regeneratieve geneeskunde, opgeroepen tot een moratorium op het gebied van het genetisch veranderen van mesnelijke geslachtscellen en embryo’s. “Dat onderzoek kan misbruikt worden voor niet-therapeutische veranderingen. We zijn bezorgd dat een publieke opstand de ontwikkeling van veelbelovende therapeutische toepassingen zou kunnen verstoren”, schreef de groep in een verklaring in Nature. De ‘uitvinder’ van de CRISPR-Cas9-techniek Jennifer Doudna uitte haar zorgen in Science. In de VS bestaat geen verbod op het manipuleren van het erfgoed van embryo’s.
De Wellcome Trust is geen voorstander van een moratorium, zo laat beleidsadviseur Katherine Littler weten. “We willen een open discussie.”

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.