Genoombewerking met CRISPR lijkt veilig te zijn maar geen succes

CRISPR-complex

De structuur van Integrate-CRISPR, waarbij het donkerblauwe deel het cascade-enzym is (Cas), het roze het gids RNA en het lichtblauwe het enzym transposase waarmee stukjes DNA in het genoom kunnen worden ‘gelast'(afb: Sternberg & Fernández Labs, Columbiauniversiteit)

Immuuntherapieën waarbij afweercellen met behulp van de CRISPR/Cas9-methode zo worden veranderd dat ze extra geactiveerd zijn gezondheidsbedreigingen tegen te gaan lijken veilig te zijn. Dat is een conclusie van een klinische proef met drie kankerpatiënten. Het gaat om voorlopige resultaten. Die aangepaste afweercellen waren overigens niet erg effectief tegen de kanker van de patiënten. Een van hen overleed. De andere twee krijgen een andere behandeling

Het lijkt veilig om afweercellen met CRISPR zo te veranderen dat ze effectiever zijn in het verdelgen van kankercellen. Edmund Stadtmauer en Carl June van de universiteit van Pennsylvania en medeonderzoekers verzameldden T-cellen van drie kankerpatiënten. Die gaven ze het genetisch materiaal mee om een bepaald eiwit te herkennen dat alleen (sommige) kankercellen aanmaken. Ook werd de CRISPR-methode gebruikt om drie genen te blokkeren die mogelijk de antikankeractiviteit van die T-cellen zouden kunnen verminderen.
Nadat ze die genetisch aangepaste afweercellen weer in het lichaam van de patiënten brachten, bleken die tot tevredenheid van de onderzoekers tenminste negen maanden actief tegen kankercellen zonder dat er bijwerkingen optraden.

Overleden

Het vervelende is alleen dat de kanker zich niet lieten afremmen. Twee van de drie krijgen een andere behandeling. De derde patiënt is inmiddels overleden aan een myeloom (beenmergkanker).

Bron: Nature

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.