Genen uit- en inschakelen met CRISPR/Cas9

genactiviteitsturing

Door een methylgroep aan een C (naast een G) te koppelen wordt een gen inactief (afb: Cell)

Suikerziekte type I, reuma, kanker en nog zo wat ziektes worden (mede) veroorzaakt door verkeerd ‘geschakelde’ genen (‘aan’ ipv ‘uit’ en omgekeerd). Onderzoekers van de Canadese McGill-universiteit schijnen een nieuwe methode ontwikkeld te hebben om de ‘knoppen’ om te zetten, zodat ze in de goede stand staan.
De genactiviteit in cellen kan op verschillende manieren geregeld worden. Een van die manieren is de (de)methylering. Door methyl-groepen aan een gen te plakken wordt dat gen uitgeschakeld. Dat gen wordt weer geactiveerd door die groepen weg te halen (demethylering). Nog niet zo lang geleden kwam ik een soortgelijk verhaal tegen. Kennelijk wordt er op meer plaatsen gewerkt aan het gericht (de)activeren van genen.
De McGill-onderzoekers zouden de inmiddels welbekende ‘genschaar’ CRISPR/Cas9 gebruikt hebben om genen te activeren (te demethyleren, dus) bij muisjes en mensencellen. Dat zouden ze bij alle genen heel gericht kunnen doen zonder vervelende, onbedoelde veranderingen. De onderzoekers beschrijven hoe ze dat gedaan hebben in de hoop en verwachting dat anderen daar gebruik van zullen maken ter behandeling van bepaalde ziektes.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.