‘Nieuwe’ organellen in de cel, de migrasomen, in beeld gebracht

Migrasomen

De blaasjes op vezels van muiscellen zichtbaar gemaakt met een confocale microscoop en een fluoreserend eiwit(afb: Li Yu & Yuweih Huang)

In 2015 ontdekten onderzoekers rond Li Yu van de Tsinghua-universiteit in Peking nog niet eerder ontdekte cellichaampjes: de migrasomen. Dat zijn blaasjes met diameters tussen van 0,5 tot 3 µm die zich vormen op de vezels aan de achterkant van zich verplaatsende cellen. Die structuren zijn nu in beeld gebracht door Yu en zijn collega Yuwei Huang van de Xi’an Jiaotong-universiteit in Xi’an (China).
Deze organellen (???) bevatten verschillende biostoffen zoals eiwitten, kernzuren en lipiden samen met talrijke kleine blaasjes, elk met een diameter van ongeveer 50 nm. Migrasomen fungeren als kanalen voor informatie en materiële uitwisseling tussen cellen en hun micro-omgeving en zijn actief in essentiële fysiologische en ziekteprocessen zoals embryonale ontwikkeling, bloedvatvorming, afweerreacties maar ook de ontwikkeling van kanker.
Migrasomen bezitten een onderscheidende vorm en bestaan maar een paar uur. Dat zou ze zeer geschikt maken om te ‘fotograferen’ met een optische microscoop.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.