CAR-T-therapieën worden al met enig succes ingezet tegen bloedkankers, maar onderzoekers zijn voortdurend bezig die immuuntherapie ook tegen andere kankersoorten. Onderzoekers rond Kole Roybal van de universiteit van Californië in San Francisco en collega’s hebben een mutatie van het eiwit CARD11–PIK3R3 (volgens GeneCards twee eiwitten) gevonden waarmee de CAR-T-cellen ook in vaste tumoren binnendrongen en daar hun dodelijke werk deden.
Immunoloog Roybal: “Natuurlijke T-cellen zijn niet goed genoeg. We moeten de uitersten van de T-celfunctie opzoeken.” Dus gingen hij en zijn collega’s op zoek naar kankermutaties die gezonde T-cellen ‘bekeerden’ tot kankercellen. Ze werkten zo’n zeventig mutaties af en vonden dat met een afwijkende vorm van CARD11-PIK3R3 op de veranderde T-cellen het beste tumoren binnendrongen en hun dodelijk werk het langst volhielden. “Het is een heel bijzonder molecuul, het lijkt alle tests te kunnen doorstaan waaraan we dat hebben onderworpen”, zegt medeonderzoeker Jaehyuk Choi, dermatoloog aan de Northwesternuniversiteit.
De onderzoekers behandelden muisjes met vaste en bloedkankers met verschillende T-celtherapieën voorzien van dat afwijkende CARD11-PIK3R3 en zagen hoe de tumoren van de diertjes verdwenen. Normaal heb je bij de CAR-T-methode dan zo’n miljoen cellen nodig om de muisjes te behandelen, maar zelfs 20 000 veranderde T-cellen waren voldoende om tumoren uit te roeien.
Veilig?
Er bestaat een risico dat de opgefokte T-cellen toch in kankercellen zullen veranderen, maar uit de dierproeven zou zijn gebleken dat dat geen probleem kan vormen. De CARD11-PIK3R3-mutatie lijkt genetisch bewerkte T-cellen alleen te versterken als er kankercellen in de buurt zijn. Of dat ook echt zo is zal overigens nog moeten worden bewezen.
Choi en Roybal hebben samen Moonlight Bio opgericht om deze kankertherapie naar de klinische praktijk te brengen. Dat zal, als het al zo ver komt, zeker nog wel een aantal jaren duren, denken ze.
Bron: Nature