Onderzoekers van, onder meer, het stamcelinstituut van de Harvard-universiteit in het Amerikaanse Cambridge hebben stamcellen omgevormd tot ‘drugskoeriers’, waarbij drugs moet begrepen worden in de betekenis van medicijnen. De onderzoekers implanteerden stukken synthetisch boodschapper-RNA in weefselstamcellen, de zogeheten mesenchymatische stamcellen, waardoor de cellen eiwitten op het celmembraan vormden en interleukine-10 afscheidden, een ontstekeningsremmer. Bij muizen geïnjecteerd bleken deze menselijke cellen in staat naar ontstekingshaarden te trekken en daar hun medicinale lading te lossen, met als gevolg het afnemen van een zwelling die door de ontsteking was ontstaan. “Ik denk aan een cel als een medicijnenfabriek”, zegt Harvard-onderzoeker Jeffrey Karp. “Wat wij gedaan hebben is de cellen naar beschadigde of zieke weefsels te sturen, waar de cellen voldoende medicijnen produceren om effect te hebben.”
Met dit onderzoek wilde Karp laten zien dat de methode werkt. Op vrij grote schaal wordt er wereldwijd onderzoek gedaan naar gerichte medicijnafgifte. Mesenchymatische stamcellen zijn aantrekkelijk als alternatief, omdat ze het afweersysteem omzeilen ook als ze niet afkomstig zijn van de patiënt. De ombouw van de cellen met RNA is genetisch gezien onschadelijk, omdat het RNA niet opgenomen wordt in het erfgoed van de cel, wat wel een probleem kan zijn als er DNA wordt gebruikt om de genexpressie (genactiviteit) te veranderen.
Er zijn nog wel wat problemen te overwinnen, zoals in welhaast elk veelbelovend onderzoek. De stamcellen verdwijnen vrij snel weer nadat ze in de bloedbaan zijn gebracht. Dat kan binnen een paar uur gebeurd zijn, dus moeten de cellen snel hun werk (kunnen) doen. Onderzoekers zoeken manieren om de levensduur van de cellen op te rekken. De onderzoekers willen daarvoor allereerst bij de natuur te rade gaan.
Bron: Eurekalert