Menselijke kweekbreintjes integreren zich met rattenhersens

Geîmplanteerd orgaantje menselijke hersen in rattenhersens

Het geîmplanteerde orgaantje van menselijke hersencellen in rattenhersens bleek door ook te groeien (afb: Cell-artikel)

Kweekorgaantjes van menselijke hersencellen verweefden zich na transplantatie met de hersens van ratten. De ingeplante orgaantjes groeiden daar en reageerden op lichtimpulsen. De onderzoekers rond hersenchirurg Han-Chiao (Isaac) Chen van de universiteit van Pennsylvania speculeren al dat implantaten van kweekhersentjes de schadelijke gevolgen voor de hersens door, onder meer, een beroerte teniet zouden kunnen doen.
De orgaantjes waren gekweekt uitgaande van (menselijke) geïnduceerde pluripotente stamcellen (gewone orgaancellen die zijn geherprogrammeerd tot stamcellen die kunnen rijpen tot vrijwel alle celtypen in een organisme, in dit geval het menselijke). Die waren voorzien van een extra gen dat codeert voor een fluorescerend eiwit, waardoor ze te onderscheiden waren van de rattencellen in de hersenopnames.
Het implantaat werd in het deel van de rattenhersens toegevoegd dat beeldinformatie verwerkt. Voor implantatie was daar een deel van de rattenhersens verwijderd. Het idee is dat dat kweekorgaantje het verlies aan cellen in de visuele cortex (hersenschors) zou opvangen/herstellen.

Na drie maanden

Drie maanden na de ingreep had het implantaat zich met het rattenweefsel verweven. Er waren bloedvaten gevormd en ook de cellen leken met elkaar verbonden te zijn. Dat constateerden de onderzoekers doordat fluorescerende virussen zich via die verbindingen bleken te kunnen verplaatsen. Chen: “Zo bleek de integratie van het implantaat gelukt te zijn.”

De onderzoekers testten die verweving ook met visuele prikkels zoals flikkerlichten of kleurafwisselingen. Daar zou het nieuwe hersendeel van de ratten op de juiste manier op gereageerd hebben. “Het bleek dat het implantaat niet alleen in het zichtsysteem was geïntegreerd, maar dat had zich ook de functies van de visuele cortex eigen gemaakt.”
“Kennelijk hebben hersens het vermogen beschadigde delen van de hersens weer op te bouwen.” Chen en de zijnen willen uitzoeken of die integratie ook lukt in andere delen van de hersens. Ook willen ze uitzoeken hoe die integratie in zijn werk gaat.

Bron: bdw

Quelle: University of Pennsylvania, Fachartikel: Cell Stem Cell, doi: 10.1016/j.stem.2023.01.004

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.