Afweercellen activeren verjongt hersens muisjes

Lymfecellen

Lymfocyten (in dit geval ILC2) zijn op diverse manieren te beïnvloeden (afb: riken.jp)

Onderzoekers van de geneeskundige hogeschool in Albany (New York) onder aanvoering van Qi Yang en Kristen Zuloaga denken te weten dat het activeren van bepaalde afweercellen in de hersentjes van bejaarde muisjes dat orgaan beter laten functioneren. Het geheugen van de oudjes ging er op vooruit. De onderzoekers denken dat zo’n behandeling ook een goede methode zou kunnen zijn om de aftakeling van dat belangrijke orgaan tegen te gaan (of op zijn minst te vertragen).
De afweercellen in kwestie, aangeduid met ILC2 (lymfocyten), komen meer voor in oudere hersens dan in jongere. Ze helpen mee schade aan weefsels te herstellen. Zo zouden ze ook schade aan het ruggenmerg repareren. Yang: “Of die cellen ook in andere delen van het centrale zenuwstelsel huizen en hoe ze reageren op veroudering was niet bekend.”
De onderzoekers bekeken de hersentjes van zowel jonge als oude muisjes (met een jaar of twee is een muisje al oud) en constateerden dat die zich gaandeweg steeds meer verzamelden in een hersenstructuur die plexus choroideus wordt genoemd. Daar wordt hersenvocht aangemaakt en dat deel ligt in de buurt van de hippocampus, die wordt geassocieerd met leren en herinneren. Oudere muisjes hebben tot vijf keer meer 2IL-cellen als jonge.

Die afweercellen waren bij oude muisjes niet erg actief, maar de onderzoekers kregen er de gang bij ze in door de dieren te behandelen met interleukine-33 (IL-33), een signaalstof die cellen opwekt te delen en eiwitten te produceren die de overleving van de cellen bevorderen. Vergeleken bij jonge IL2-cellen bleven de geactiveerde afweercellen van oude muisjes langer leven.

Geestelijke vaardigheden

Door de activering van de afweercellen bij oude muisjes verbeterden ook de geestelijke vaardigheden van de muisjes. Ze scoorden beter bij cognitieve tests dan onbehandelde ‘bejaarden’ op het punt van leervermogen en geheugen. Zuloaga: “Dat doet vermoeden dat geactiveerde IL2-cellen de hersenfuncties van oude muisjes kan verbeteren.”
Door die activering produceerden die cellen meer IL-5. Die interleukine zou de aanmaak van hersencellen in de hippocampus bevorderen en zou het ontstaan van ontstekingen afremmen. Ook IL-5 alleen doet de truc.

Zuloaga: “Veroudering is de belangrijkste risicofactor voor hersenaandoeningen. Door ILC2-cellen te activeren ontstaan nieuwe wegen om die te bestrijden.” Of dat ook bij mensen werkt moet natuurlijk eerst nog maar worden aangetoond. Ren dus niet meteen naar je huisarts voor spuit interleukine-33 of -5.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.