Voor het eerste bloedvatcellen geCRISPeRd

Genoombewerking endotheelcellen

Voor het eerste zouden bloedvatcellen (endotheelcellen) geCRSPeRd zijn (afb: Cell)

Onderzoekers zouden met behulp van nanodeeltjes voor het eerst bloedvatcellen genetisch  hebben veranderd met de CRISPR-methode. ‘Normaal’ wordt het CRISPR-gereedschap om het DNA te bewerken afgeleverd door (‘kreupele’) virussen, maar dat schijnt bij de cellen voor de bloedvaten (endotheelcellen) niet te werken.
Onderzoekers rond Youyang Zhao van het kinderziekenhuis in Chicago hebben een nanodeeltje ontwikkeld dat daartoe wel in staat was. Zhao: “Dat deeltje is een krachtig afgiftesysteem voor genoombewerking in endotheelcellen van bloedvaten en zou kunnen worden gebruikt voor de behandeling van veel ziektes zoals de ademhalingsproblemen die kunnen voorkomen bij een ernstige vorm van de coronaziekte. Met dat nanodeeltje kunnen we genen introduceren om schade aan bloedvaten te voorkomen en/of het herstel daarvan te bevorderen. We kunnen genmutaties corrigeren of genen activeren of deactiveren om de normale functie te herstellen.”

Het niet goed functioneren van endotheelcellen is de oorzaak van verschillende ziektes zoals problemen met de kransslagaders, beroertes of hoge bloeddruk. Volgens Zhao zou het veranderen van het DNA van endotheelcellen ook kunnen worden gebruikt om tumoren af te sluiten van de bloedsomloop of om te voorkomen dat er uitzaaiingen ontstaan.

Muisjes

Voorlopig hebben de onderzoekers alleen nog maar goede resultaten met deze nanodeeltjes (en CRISPR) behaald bij proeven met muisjes. Het nanodeeltje bevat dan het CRISPR/Cas9-gereedschap plus het stukje DNA dat in het genoom van de endotheelcellen moet worden ingevoegd. Dat materiaal wordt ingeënt en werkt binnen een paar dagen. De volgende fase zouden preklinische proeven zijn. Volgens Zhao zou de techniek ook goed te gebruiken zijn voor bloedvatonderzoek.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.