‘Nieuw’ CRISPR-systeem richt zich op RNA

Feng Zhang van MIT RNA en C2c2

Feng Zhang van MIT

De lof van het prachtige CRISPR/Cas9-systeem om DNA te bewerken is al vaak uitgesproken. Met dat van bacteriën geleende systeem is DNA heel precies te bewerken (genen verwijderen en/of toevoegen). Nu komen onderzoekers met een eveneens van bacteriën (Leptotrichia shahii) geleend CRISPR-systeem, C2c2 gedoopt, dat zich specifiek op RNA-moleculen richt, de ‘afdrukken’ van DNA, die, onder meer, verantwoordelijk zijn voor de productie van eiwitten. Voordeel van deze techniek zou zijn dat de veranderingen die daarmee worden aangebracht niet blijvend zijn en dat die nauwkeuriger en veelzijdiger is dan bestaande methodes als RNA-interferentie. Een mer à boire, denken de onderzoekers.

C2c2 is het systeem dat Leptotrichia shahii gebruikt tegen virussen. De onderzoekers lieten zien dat dit CRISPR-systeem is te ‘programmeren’ om bepaalde specifieke stukken uit RNA te snijden, een nieuw gereedschap in de kist van de synthetisch bioloog.
Volgens onderzoeker Feng Zhang van het MIT in Cambridge (VS) opent C2c2 de deur naar een hele reeks nieuwe toepassingen. Op het ogenblik is de gebruikelijke manier om RNA aan te vatten een RNA-interferentiemethode (si-RNA). C2c2 zou dat beter doen en veelzijdiger zijn. Zo zou die CRISPR-techniek gebruikt kunnen worden om stukken aan RNA te ‘plakken’ zoals fluorescerende ‘vlaggen’ om het molecuul te kunnen volgen op zijn pad door de cel.
De onderzoekers slaagden er in om heel precies een stukje RNA te verwijderen met C2c2, waardoor de hoeveelheid eiwit die geproduceerd moet worden, werd verlaagd. De onderzoekers denken dat de grootste ‘verdienste’ van C2c2 is gelegen in de mogelijkheid de rol van RNA te bestuderen in de cel en bij ziektes.

Bron: eScience News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.