Alexa kreeg oor aangenaaid van eigen cellen

Aangenaaid oor

De aangebrachteoorschelp uit eigen cellen gekweekt (afb: Arturo Bonilla)

Het Amerikaanse bedrijf 3DBio Therapeutics zou voor het eerst een uit cellen van de patiënt gekweekte oorschelp hebben gekweekt die door een plastisch chirurg is ‘aangenaaid’. Dat getransplanteerde oor was het spiegelbeeld van het (volwaardige) linkeroor van de 20-jarige patiënte die als Alexa te boek staat.
“Dat is heel opmerkelijk” zegt Adam Feinberg van de Carnegie Mellon-universiteit, die niet bij het experiment betrokken is geweest. “Dit toont dat deze techniek niet meer ‘als’ is maar ‘wanneer’.” De operatie zou een onderdeel zijn van een klinische proef. De resultaten zullen gepubliceerd worden als die zijn beëindigd. Vooralsnog moeten we het doen met een persbericht van het bedrijf zelf.
In de proef gaat het om elf proefpersonen. Mogelijk dat er bij andere proefpersonen problemen ontstaan, maar afstoting zal daar niet bij horen, verwachten bedrijf en artsen.

Varkenshart

De transplantatie is een onderdeel van een breder streven om uit cellen organen en lichaamsonderdelen te maken, waarbij de de 3d-printer voor de vormgeving zorgt. In januari kreeg een 57-jarige man een genetisch gemanipuleerd varkenshart (om afstotingsverschijnselen te voorkomen of althans te verminderen), maar de patiënt stierf al na twee maanden. Dit zijn maar een paar voorbeelden van een brede ontwikkeling. Zo is United Therapuetics Corp., het bedrijf van het gemanipuleerde varkenshart, bezig met het kweken van longen voor transplantatie.

Alexa, een Mexicaanse, was geboren met een misvormde oorschelp (microtia). Daar had ze nooit veel problemen mee tot ze tiener werd. Volgens het bedrijf kan met meer onderzoek deze techniek ook gebruikt worden voor de vervanging van wervels, neuzen, menisci e.d. Op de langere duur zouden dan ook volwassen organen kunnen worden gekweekt, is de verwachting. “Als alles gaat zoals verwacht dan zal dit een totale omwenteling veroorzaken”, stelt Arturo Bonilla, de plastisch chirurg die de operatie heeft uitgevoerd, maar zegt geen financiële banden met 3DBioCorp te hebben.

Bron: New York Times

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.