Methode ontwikkeld om genexpressie te sturen

Bij multiple sclerose tasten eigen immuuncellen de beschermende laag om de zenuwbanen aan.

Genexpressie, de activiteit van de diverse genen, wordt van nature geregeld door een aantal systemen. Het lijkt er op dat onderzoekers nu een extra systeem hebben ontwikkeld om met een zogeheten heteroduplexe oligonucleotide (HDO) de genexpressie van probleemveroorzakende genen te regelen. Door gebruik te maken van een specifieke moleculaire ‘vlag’ lukte het hen dat te doen in bepaalde afweercellen (lymfocyten). Het doelgen was Itga4 dat te maken heeft met de ziekte multiple sclerose

. De proefdieren, muisjes, leken baat te hebben bij die HDO-aanpak.
T- en B-cellen zijn belangrijk voor de afweer. Het zijn zogeheten witte bloedlichaampjes. Soms keert dat afweersysteem zich tegen het eigen organisme dat het geacht wordt te verdedigen, zoals bij MS maar ook bij kankersoorten. Met HDO zouden onderzoekers in Japan er (dus) in geslaagd zijn die ‘wilde’ afweercellen te temmen.
Genexpressie regelt de activiteit van genen en daarmee de celactiviteit en -functies. Als die niet deugen kan dat tot ziektes leiden, vandaar dat onderzoekers op zoek zijn naar methodes om die activiteit te beïnvloeden. Het probleem daarbij is om de regulerende moleculen hun werk te laten doen zonder dat ze, als vreemd, worden afgebroken. “Onze groep heeft HDO ontwikkeld dat een hybride is van RNA en DNA”, zegt Masaki Ohyagi. “De specifieke structuur van HDO kan worden veranderd, terwijl de basis de verbinding stabiel maakt in cellen.”

Een belangrijk ‘onderdeel’ van HBO is α-tocopherol. Die verbinding is wezenlijk voor de afweerreactie van lymfocyten. Daardoor kan HDO direct aan die afweercellen worden afgeleverd. De onderzoekers synthetiseerden diverse HDO’s om diverse genen ‘aan te spreken’. Die stof werd bij de proefdiertjes ingespoten.

Deactiveren

“We vonden dat ons techniek in staat was bepaalde genen in afweercellen te deactiveren op een betere en minder giftige manier dan vorige versies van deze methode”, zegt hoofdauteur Takanori Yokota. “HDO komt de cel binnen via een proces dat endocytose heet.”

Ze probeerden de techniek uit op het Itga4-gen. Dat zou de ziekteverschijnselen die horen bij MS in muisjes hebben verminderd. De onderzoekers denken met deze techniek een robuust middel te hebben gevonden om in de fout gaande genen het zwijgen op te leggen. Ze hebben er alle vertrouwen in dat die ook bij mensen toepasbaar is.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.