Parkinsonpatiënt heeft misschien baat bij eigen stamcellen

Stamceltransplantatie

Uit eigen stamcellen ontwikkelden zich gezonde neuronen (links). Niet eigen stamcellen gaven een afweerreactie (rechts) (foto: Cell)

Geïnduceerde pluripotente stamcellen (iPSC) gemaakt van eigen volwassen cellen houden de belofte in dat ze wel eens van grote therapeutische waarde kunnen zijn. Er bestaan echter ook grote twijfels of dat inderdaad zo is. Die eigen stamcellen willen zich nog wel eens ontwikkelen tot kankercellen en dan komt de patiënt natuurlijk van de regen in de drup. Onderzoek met iPS-cellen bij knaagdieren, liet zien dat het eigen afweersysteem die eigen stamcellen aanvallen. Opmerkelijk is dat dat bij primaten niet zo is. Onderzoekers aan, onder meer, de universiteit van Tokio rond Jun Takahashi hebben bij apen kunnen constateren dat de eigen stamcellen weinig afweer opriepen en zich veelal netjes ontwikkelden tot neuronen. Die afweerreacties traden wel, of in ieder geval sterker, op bij ‘vreemde’ stamcellen. Dat resultaat geeft hoop dat dat ook bij mensen zo is en dat daarmee een methode beschikbaar komt op nu nog vaak ongeneesbare ziektes te bestrijden die te maken hebben met ernstige degeneratie van een orgaan, zoals de ziekte van Parkinson, Alzheimer, suikerziekte en hartaandoeningen.
De resultaten zijn voor de onderzoekers zo positief, dat ze vinden dat er nu klinisch onderzoek gedaan zou moeten worden naar autologe (‘lichaamseigen’) transplantaties van stamcellen, tenminste van neuronen.

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.