Vesikels beïnvloeden functies hersencellen

Vesikels in hersencellen

Een neuron (blauw) heeft de blaasjes (groen) binnengelaten met als gevolg dat er meer katalase (rood) wordt geproduceerd om de cel te beschermen tegen peroxides (afb: JG-univ.)

Vesikels, kleine blaasjes in de cel die voor het transport door het celmembraan zorgen, schijnen effect te (kunnen) hebben op het functioneren van hersencellen, zo hebben onderzoekers van de Johannes Gutenberg-universiteit in Mianz (D) uitgevogeld. Die blaasjes, afkomstig van naburige gliacellen, leveren de neuronen de munitie in de strijd tegen allerlei ongerief. De zogeheten exosomen schijnen de hersencellen op diverse niveaus te stimuleren: ze bevorderen de elektrische geleiding en dus (denk ik dan) de signaaloverdracht en hebben invloed op de gensturing en hebben daarmee een belangrijke invloed op het functioneren van de hersenen.

In een eerder onderzoek hadden de onderzoekers uit Mainz al ontdekt dat oligodendrocyten zorgen voor het vrijkomen van exosomen als de hersencellen op de een of andere manier onder druk staan of anderszins geroerd worden. Oligodendrocyten zijn gliacellen die zorgen voor de ‘isolatie’ van de uitlopers aan hersencellen, de axonen.
De blaasjes bevatten allerlei ‘geneesmiddelen’ voor de ‘bedrukte’ hersencel zoals warmtebestendige eiwitten, enzymen die de splitsing van suiker versnellen of enzymen die de oxidatieve spanning verminderen, maar ze vervoeren ook genetische informatie in de vorm van stukjes RNA. “Exosomen blijken een groot aantal functies te hebben”, zegt onderzoekster Eva-Maria Krämer-Albers. De onderzoekers noemen de rol van die petieterige blaasjes indrukwekkend. Met hun onderzoek hopen ze meer inzicht te krijgen hoe ze hersenziektes kunnen tegengaan. Het onderzoek is gedaan in een kweek. De volgende stap is te onderzoeken hoe die blaasjes zich in het echt gedragen.

 Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.